A különleges eszközzel a szatellitek kibervédelmi képességeit szeretnék tesztelni a lehető legautentikusabb körülmények között.

Ha minden jól megy a SpaceX hordozójának köszönhetően ma este Föld körüli pályára áll az első olyan szatellit, amelyet kifejezetten azért küldenek fel, hogy azon a műholdakat potenciálisan veszélyeztető kibertámadásokat tudják tesztelni.

Az űrszondát a The Aerospace Corporation, egy kormányzati finanszírozású dél-kaliforniai kutatási és fejlesztési központ építette az USA űrrendszerekért felelős parancsnokságával és az amerikai légierő kutatólaboratóriumával együttműködve. A projekt premiere két hónap múlva, augusztusban lesz, amikor az évente megrendezett Def Con biztonsági konferencia keretében a selejtezőkben legrátermettebbnek bizonyult öt etikus hekkercsapat megpróbálhatja majd kompromittálni az eszköz rendszereit.

A Moonlighternek keresztelt műhold nagyjából 5 kg tömegű, az energiaellátást biztosító napelemek nélkül pedig egy mindössze 34 x 11 x 11 centiméteres téglatestnyi helyet foglal.

Kényes művelet

A projekt célja a Def Con keretében 2020-ban indított Hack-A-Sat hekkerverseny magasabb szintre emelése azzal, hogy virtuális és laboratóriumi körülmények helyett a felhasználás helyén, azaz Föld körüli pályán legyenek tesztelhetők az űrszondák hardverei és szoftverei.

Ez azonban nem egyszerű feladat, hiszen amíg egy szimulációban alapvetően nem gond, ha az eltérített műhold felett elveszik az irányítás egy támadás miatt, ugyanez a fejünk felett lebegő, rengeteg pénzt és fejlesztést igénylő Moonlighter esetében már nem mondható el.

Ennek megfelelően az eszköz több elkülönült rendszert futtat. A vezérlésért felelős valódi egységet az indulók nem fogják támadni, csak a szeparált környezetben működő, célpontnak kijelölt hálózatot. A remények szerint utóbbi több valósághű támadást is kezelni tud majd, miközben a kritikus rendszerek zavartalanul dolgozhatnak.

Az idén negyedszer kiírt Hack-A-Sat keretében tehát először lesz lehetőségük a biztonsági szakembereknek arra, hogy tudásukat egy működő, pályán lévő műholdon próbálják ki. A sikeres próbálkozók tisztességes órabérre is számíthatnak munkajukért: az első helyezett csapat 50, a második 30, a harmadik pedig 20 ezer dollárt kap.

Biztonság

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.