A különleges eszközzel a szatellitek kibervédelmi képességeit szeretnék tesztelni a lehető legautentikusabb körülmények között.

Ha minden jól megy a SpaceX hordozójának köszönhetően ma este Föld körüli pályára áll az első olyan szatellit, amelyet kifejezetten azért küldenek fel, hogy azon a műholdakat potenciálisan veszélyeztető kibertámadásokat tudják tesztelni.

Az űrszondát a The Aerospace Corporation, egy kormányzati finanszírozású dél-kaliforniai kutatási és fejlesztési központ építette az USA űrrendszerekért felelős parancsnokságával és az amerikai légierő kutatólaboratóriumával együttműködve. A projekt premiere két hónap múlva, augusztusban lesz, amikor az évente megrendezett Def Con biztonsági konferencia keretében a selejtezőkben legrátermettebbnek bizonyult öt etikus hekkercsapat megpróbálhatja majd kompromittálni az eszköz rendszereit.

A Moonlighternek keresztelt műhold nagyjából 5 kg tömegű, az energiaellátást biztosító napelemek nélkül pedig egy mindössze 34 x 11 x 11 centiméteres téglatestnyi helyet foglal.

Kényes művelet

A projekt célja a Def Con keretében 2020-ban indított Hack-A-Sat hekkerverseny magasabb szintre emelése azzal, hogy virtuális és laboratóriumi körülmények helyett a felhasználás helyén, azaz Föld körüli pályán legyenek tesztelhetők az űrszondák hardverei és szoftverei.

Ez azonban nem egyszerű feladat, hiszen amíg egy szimulációban alapvetően nem gond, ha az eltérített műhold felett elveszik az irányítás egy támadás miatt, ugyanez a fejünk felett lebegő, rengeteg pénzt és fejlesztést igénylő Moonlighter esetében már nem mondható el.

Ennek megfelelően az eszköz több elkülönült rendszert futtat. A vezérlésért felelős valódi egységet az indulók nem fogják támadni, csak a szeparált környezetben működő, célpontnak kijelölt hálózatot. A remények szerint utóbbi több valósághű támadást is kezelni tud majd, miközben a kritikus rendszerek zavartalanul dolgozhatnak.

Az idén negyedszer kiírt Hack-A-Sat keretében tehát először lesz lehetőségük a biztonsági szakembereknek arra, hogy tudásukat egy működő, pályán lévő műholdon próbálják ki. A sikeres próbálkozók tisztességes órabérre is számíthatnak munkajukért: az első helyezett csapat 50, a második 30, a harmadik pedig 20 ezer dollárt kap.

Biztonság

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.