Egyetemi kutatók, biológusok és a Salesforce szakemberei közösen dolgoznak azon, hogy megbízható riasztási rendszert állítsanak fel a partok közelében felbukkanó cápákkal kapcsolatban.

A SharkEye projektet az hívta életre, hogy Kalifornia mentén az utóbbi időszakban egyre nagyobb számban tűntek fel nagy fehér cápák. Pontosabban kisebb nagy fehér cápák, mivel leginkább a fiatalabb egyedek kedvelik a magasabb hőmérsékletű sekélyebb parti részeket.

Közös erőfeszítés

Az összehangolt kutatási programban a Kaliforniai Egyetemhez köthető Benioff Ocean Initiative biológusai, a San Diego Állami Egyetem számítógéptudósai és a Salesforce mesterséges intelligenciára specializálódott szakemberei dolgoznak együtt. A felállás nem véletlen, hiszen Mark Benioff nemcsak az informatikai nagyvállalat vezérigazgatója, de névadó alapítója is az óceánok élővilágát kutató kaliforniai labornak.

A cél egy olyan monitorozó rendszer felállítása a dél-kaliforniai partok mentén, amellyel egyszerre lehet szavatolni a fürdőzők biztonságát, valamint segíteni a tengerbiológusok munkáját. Előbbit egy abszolút friss adatokkal dolgozó riasztási rendszer, utóbbit pedig az ehhez begyűjtött hatalmas mennyiségű új információ biztosítaná. Eddig ugyanis maximum a korábban megjelölt állatok nyomkövetőire, illetve emberi megfigyelők által szolgáltatott helyadatokra lehetett támaszkodni.

A SharkEye-t korlátozott területen már az elmúlt két nyár során tesztelték. A próbakörök soron a megfigyelő szerepkörét egy nagyjából 30-40 méteres magasságban járőröző drón kapta. Az előre programozott útvonalat elsőként a vízfelszín gyors átvizsgálásával tölti, majd a bejárt területen egy alaposabb, kacskaringós nyomvanalat követő kört is tesz. Mindezt a partról követi egy kezelő, aki a felvételek alapján felviheti a szükséges riasztási adatokat, amelyeket a tesztidőszak során a programra jelentkezők, köztük vízimentők, szörfoktatók és partmenti területeken lakók kaphattak meg.

A programnak talán máris hozzájárult egy esetleges tragédia elkerüléséhez, hiszen egy táborvezető azt követően fújt le egy tradicionális nyári búvárkodós eseményt, mert a SharkEye-tól kilenc közeli riasztás is érkezett. 

A későbbiek során mindezt igyekeznek kiszélesíteni, például közösségi médiás csatornák bevetésével. Az ideális állapot szerint egy adott területen egy adott pillanatban mindig rendelkezésre állna friss információ arról, hogy mennyire tekinthető biztonságosnak az a partszakasz.

A cápáknak is jó lesz

A SharkEye azonban nem csupán az embereket védeheti meg a cápatámadástól. A tengeri ragadozók sorsát is javíthatja az, hogy a kutatók, biológusok egy csomó olyan adathoz jutnak így hozzá, amelyek más egyéb információkkal együtt alkalmasak lehetnek arra, hogy jobban megismerjük ezeknek az élőlényeknek a szokásait, beleértve a mozgásukat befolyásoló tényezőket is.

A drónfelvételeket a csapat egy cápákra specializált algoritmussal is átnézeti. A mesterséges intelligencia a hatékony tanulási modellnek köszönhetően máris 95 százalék feletti magabiztossággal jelöli meg a képeken a nagy fehér cápákat.

Piaci hírek

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.