A kísérleti fázisban lévő RoboGrocery szenzorai érzékelik a megvásárolt áru törékenységét, és a gép ennek megfelelően pakolja egybe a termékeket.

Pár napja egy kisfilmben villantották meg RoboGrocery, egy kifejezetten bolti árucikkek pakolására fejlesztett autonóm rendszer képességeit az alkotói. A robotot az MIT CSAIL, azaz a híres amerikai egyetem számítástechnikára és mesterséges intelligenciára fókuszáló részlegének munkatársai fejlesztik.

Ahogy az az alábbi videóban is megtekinthető, a futószalagon érkező cikkeket a rendszer gépi látás segítségével beazonosítja, majd a speciális, gumiszerű anyagból lévő fogókart a megfelelő pozícióba mozgatja. Itt a robot "ujjai" veszik át a főszerepet, mert finom összehúzódásukkal nemcsak megragadják a tárgyat, de rögtön felmérik annak sérülékenységi szintjét is.

A strapabíró konzervek és egyéb kemény dolgok rögtön a célnak kijelölt dobozba kerülnek, ám ha elsőre például egy fürt szőlő kerül a gép útjába, akkor azt első lendülettel egy várakozó zónaként funkcionáló külön részre teszi. Később pedig, amikor már több kevésbé érzékeny árucikk került a pakoló dobozba, a kar visszatér a szöllőhöz és a rakás tetejére helyezi. 
 

 

A fejlesztés állásáról kiadott tanulmányban [PDF] a csapat egyik vezetője jelentős lépésnek tekinti munkájukat azon az úton, melynek végén valódi körülmények között, élesben dolgozó csomagolórobotok vannak. Bár Annan Zhang hangsúlyozta, hogy még nem állnak készen a kereskedelmi alkalmazásra, de a többféle érzékelési módozat integrálása a lágy robotrendszerekbe biztató eredményeket mutat.

Ami a további fejlődési lehetőségeket illeti, a csapat többek között a fogókat és képalkotó rendszer képességeit szeretné fejleszteni. Ezzel tovább finomíthatnák és pontosíthatná a tárgyak elhelyezésének és elpakolási sorrendjének kérdését. A távlati tervek között pedig nemcsak kiskereskedelmi boltok, hanem ipari létesítmények támogatása is felmerült: egy kellően gyors és megbízható rendszer például újrahasznosító üzemekben sem lenne haszontalan.

(Fotó: MIT CSAIL)

Piaci hírek

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.