A Samsung szoftveres megoldásával ugyanazt a készüléket használhatjuk céges és magán célokra.

A vállalatok informatikusaik visszatérő rémálmaiban szerepel az a forgatókönyv, amikor valamelyik cégvezető elveszíti a magáncélokra használt mobilját, amit előzetesen telepakolt érzékeny adatokkal. A céges mobil egyfajta kellemetlen teherként nyomja a dolgozók zsebét, legtöbben kényszerként élik meg, hogy plusz egy telefont/táblagépet/notebookot maguknál kell tartaniuk, arról nem is beszélve, hogy a készülékek kiválasztásában csak ritkán van beleszólásuk.

BYOD Samsung módra

Ez a helyzet szülte meg BYOD, azaz a Bring Your Own Device (kb. „hozd magaddal a saját készüléked”) mozgalmat, aminek zászlaja alatt a vállalatok különböző technológiákkal arra törekszenek, hogy egyetlen eszköz kiszolgálhassa a vezérigazgatótól kezdve az összes alkalmazottat. A folyamatot az LG kezdte még 2010-ben a VMware-rel karöltve, akkor egy dupla boot rendszerű androidos készülék szolgálta ki az ebbéli igényeket, és persze a BlackBerry-nek is megvan a saját megoldása erre a problémakörre, ami Balance névre hallgat és kizárólag az új, BB 10-es mobilokon vethető be.

A Samsung a barcelonai Mobil Világkongresszuson bemutatta a saját elképzelését a BYOD megkönnyítésére, amit Samsung Knox névre keresztelt. A szoftveres kialakítás a lehető legkényelmesebbé teszi a folyamatokat: a Knox kétfelé osztja a készüléket, így a felhasználó vagy munka, vagy magán módban használhatja azt. A céges felület beállításaihoz, jogosultságaihoz, és egyéb karakterisztikájához kizárólag a cég arra feljogosított IT-szakemberének van hozzáférése, és így előre meghatározható, hogy a mobilra milyen alkalmazások kerülhetnek fel, de a háttértárat, a levelezőrendszert is a cég biztonsági előírásainak megfelelően lehet beállítani. A személyes felület azonban továbbra is az alkalmazott kontrollja alatt áll, amikor az aktív, oda azt telepít, amit akar, úgy használja, ahogy jólesik.

Az idei MWC-n bemutatkozó rendszer a beszámolók szerint pillanatok alatt képes váltani a két mód között, nem kell hozzá kikapcsolni, újraindítani a készüléket. A munka módhoz tartozó adatok, alkalmazások egy úgynevezett Knox konténerben tárolódnak, teljesen szeparálva a többi adattól. A céges profilhoz tartozó összes ikon, widget, launcher innen indul, vagyis a Samsung hermetikusan szétválasztotta a két felhasználási módot. Ehhez a tárolóhoz kapcsolódik egy titkosítási rendszer is (256 bites AES titkosítás), sőt, a cégek VPN jogosultságot is adhatnak a kiválasztott alkalmazásoknak.

A Knox a Samsung SAFE programjának (Samsung for Enterprises) része, és csak azon mobilokon működik, amelyek rendelkeznek az ehhez szükséges tanúsítványokkal. Ez a két mobil jelen pillanatban a Galaxy S III és a Galaxy Note II, a szolgáltatás elindulását a Samsung 2013 második negyedévére teszi.

Egy hónapon belül érkezhet a Samsung új csúcsmobilja 
BYOD: stratégia nélkül rázós lehet
IDC: a BYOD kulcsa a helyes adatkezelés

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.