A Microsoftnak is kijutott az elmúlt időszak kibertámadásaiból. A szoftvercég ellen hasonló módszereket vetettek be, mint a Facebook és az Apple ellen.
Az elmúlt néhány hét során több amerikai nagyvállalat is bejelentette, hogy a hálózataikat támadás érte, amelyek különböző mértékben ugyan, de veszélyeztették az adatok biztonságát.

A sort a Facebook kezdte, amikor beszámolt arról, hogy egy nulladik napi Java-sebezhetőség révén támadóknak sikerült egy kártékony kódot bejuttatniuk a rendszerbe. A hír azon része már nem is nagyon meglepő, hogy egy fejlesztőknek szóló weboldalon keresztül sikerült megtámadni a közösségi oldalt. Néhány nap múlva az Apple coming outja következett. Hamarosan az is kiderült, hogy az almás cég elleni támadásnál szinte egy az egyben ugyanazt a módszert alkalmazták, mint a Facebooknál.A legfrissebb hírek szerint a támadássorozatot összefüggésbe lehet hozni a korábban több nemzetközi hírügynökséget és lapot, többek között a The New York Timest, a The Wall Street Journalt, majd pedig a Twitter egyes hálózatai ért támadással. A legtöbb vállalat egyből Kínát kiáltott, bár a vádakat a kínai vezetés határozottan visszautasította. (Kattintson, ha a korábbi támadásokról készített összefoglalónkat is szeretné elolvasni. http://www.bitport.hu/biztonsag/benne-vagy-a-negyedmillioban-twittertol-a-kiberhaboruig)

És akkor jött a Microsoft... Az eddig is sejthető volt, hogy ha a támadók olyan neves cégeket vettek célba, mint amilyen az Apple vagy a Facebook, akkor a Microsoftnál is bepróbálkoztak. Most viszont már biztosan kijelenthető, hogy nemcsak próbálkoztak, hanem be is juttatták a károkozóikat a vállalat IT-infrasturktúrájába.

"A vizsgálataink során találtunk néhány olyan számítógépet – párat a mac-es részlegünkben –, amelyek kártékony programmal fertőződtek meg. Az alkalmazott technika hasonló volt, mint amiről más cégek korábban már beszámoltak" – jelezte a Microsoft incidenskezelésért felelős központja. (Az valószínűleg véletlen, hogy a mac-es részleget nevezték nevén...)

A cég közleményében azt is hangsúlyozta, hogy semmiféle bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy ügyféladatok szivárogtak volna ki a fertőzött rendszereken keresztül. Az pedig, hogy Mac gépek is áldozatul estek, egybevág a korábbi beszámolókkal, ugyanis az eddig napvilágra került incidensek során nemcsak windowsos, hanem Mac OS X alapú számítógépek is megfertőződtek.

Benne vagy a negyedmillióban? Twittertől a kiberháborúig
Mi a teendő a LinkedIn-es adatlopás után?

Öt év alatt háromszorozná félvezetőgyártási kapacitását a Samsung

Ha ez összejön, 2027-re szorosabbá teheti a versenyt a TSMC-vel.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.