A felhasználók hiszékenysége határtalan. Két, a Skype-on keresztül terjedő kórokozó is alavetően erre épít – és a célpont a Bitcoin.
Hirdetés
 
A ciprusi bankrendszer válsága kapcsán többen felvetették, hogy a Bitcoin lehet az egyik menekülő út a pénzünk biztonságos befektetésére. Bár maga az állítólagos kitaláló, Satoshi Nakamoto elképzelését sokan zseniálisnak találják, egyelőre sok a kétely a virtuális fizetőeszközzel kapcsolatban.

Az azonban, hogy már a kiberbűnözők is célba vették, mindenképpen jelentőségének növekedését vetíti előre, meg természetesen az is, hogy bár az árfolyama erősen ingadozik, egyre több helyen fizethetünk vele.Támad a Bitcoin wallet Az egyik bitcionos károkozó március elején bukkant fel, de az elmúlt napokban a felhasználók átlagosan óránként tízezerszer kattintottak a trójaihoz tartozó rosszindulatú hivatkozásokra. Ezek a linkek többnyire orosz, ukrán, bulgár, kínai és tajvani weboldalakra és kiszolgálókra mutatnak. A vírus kiértékelése és elemzése során a szakértők az áldozatok számítógépén minden esetben találtak egy „Bitcoin wallet” fájlt.

Nemrégen aztán újabb, szintén a Bitcoint veszélyeztető kórokozó bukkant fel, amely alkalmas manipulációkra és virtuális pénz generálására. A bizotnságportál idézi a Kaspersky Lab közleményét, mely szerint a kórokozó óránként 2000 felhasználó gépét fertőzi meg. Öröm az örömben, hogy Magyarországon egyelőre nem terjed számottevő mértékben (ahogy gyaníthatóan egyelőre Bitcoin-használó is kevés akad errefelé).

Nagyot lehet kaszálni A szakértők szoros összefüggést látnak a Bitcoin árfolyamának emelkedése és a támadások között: szerintük akkor kezdték támadni intenzíven a rendszert, amikor peer-to-peer fizetőeszköz árfolyama történelmi csúcsot ért el. Alig egy hete például 255 dolláros árfolyamot is elérte, majd épp a kibertámadások hatására kitört pánik miatt hirtelen zuhanásba kezdett. Sokan már újabb lufit emlegettek.

Egyre több helyen fizethetünk Bitcoinnal
Bitcoin: veszélyben a bankfüggetlen virtuális pénz

Mint azt korábban megírtuk, a Bitcoin bankfüggetlen, nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól – ezért a bankok nyilván nem kedvelik. Ugyanakkor teljes anonimitást biztosít, amiért meg a kibebűnözők kedvelik. Az online feketepiac tele van Bitcoin ajánlatokkal. A névtelen ügyleteket és a pénzváltási tevékenységeket nagyon nehéz lenyomozni és nyomon követni. Ezért is élnek ezzel a lehetőséggel a kiberbűnözők, hiszen tudják, hogy ez egy biztonságos terep számukra – vélik a szakértők.

A bányászélet kockázatai A támadások arra épülnek, hogy Bitcoinhoz úgynevezett bányászattal is hozzá lehet jutni. Ez lényegében arra épül, hogy gépünkre, amelyet a rendszerbe kapcsolunk, telepítünk egy bányászprogramot, amely biztosítja gépünk erőforrásait számításigényes műveletekhez, cserébe Bitcoint kapunk. Amint települ a vírus, a Bitcoin modul érzékelhetően erőteljesebben kezd munkálkodni, és szép lassan felemészti a számítógép erőforrásait, ám a pénzt nem nekünk termeli.

A bíróságot nehéz meghatni a ChatGPT mutogatásával

Eddig is voltak ügyek az MI-robot által összehazudott dokumentumokból, nemrég pedig kiderült, hogy a bírók a ChatGPT véleményére sem feltétlenül kíváncsiak.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.