A markáns irányváltást tervező HP nagy üzleti lehetőséget lát az újfajta biztonsági kihívásokban, amelyeket a cloud és az otthonról becipelt mobil eszközök jelentenek a vállalati informatikára nézve.
A HP új szoftvereket jelentett be az adatközpontok felügyeletéhez, amelyek saját meghatározása szerint a korábbitól eltérő megközelítést tükröznek az informatikai biztonságban. A rendszer "körbeárkolása" ugyanis nem működik többé a vállalati informatikában, hiszen a számítási felhő és az alkalmazottak saját mobil eszközei külső adatközpontokban működő, virtualizált szervereket és a bentivel azonos szintű hozzáférések kiosztását feltételezi.

Ezzel párhuzamosan a HP saját felméréséből kiderül, hogy az 50 megvizsgált nagyvállalat elleni támadások száma egyetlen év alatt 44 százalékkal nőtt, és heti lebontásban már majdnem másfél incidens jut átlagosan minden szervezetre. A felmérésben szereplő informatikai rendszerek legalább 700 felhasználót kezelnek minden cégnél, a támadások elleni védekezés és a következmények kezelése pedig 56 százalékkal nőtt tavaly óta.

Amennyiben a támadások felderítését automatizálják, jelentősen csökkenthetik a károkat és az ebből származó kiadásokat.

- Wollner László, a HP Magyarország IT biztonsági szolgáltatások üzletágának vezetője

A HP egy évvel ezelőtt vásárolta meg 1,5 milliárd dollárért az ArcSight nevű szoftvercéget, amelynek biztonsági információ- és eseménykezelő (SIEM) alkalmazásaival a vállalatok informatikai infrastruktúrájukat monitorozhatják, és az esemény közül automatizáltan választhatják ki az aktivitást igénylő incidenseket. Erre épül a frissen bejelentett ArcSight Express 3.0 csomag, amelynek szoftveres és hardveres komponenseit a már meglévő biztonsági megoldások kiegészítésének szánják.

7,7 milliárd
dollárért az Intel már korábban megszerezte a McAfee-t, de a nagy techvállalatok az utóbbi időben amúgy is igen aktívak a biztonsági piacon: az IBM-hez hasonlóan kiterjedt IT-biztonsági portfóliót építenek ki maguknak.
A gyártó közleménye szerint az ArcSight Express 3.0 a hálózati aktivitás és a felhasználók monitorozása mellett tartalmazza az új Fortify Software Security Centert, amellyel a különféle alkalmazások tesztelésére és a sérülékenységek kiszűrésére szolgál. Ugyancsak a csomag része a Tipping Point Web Application Digital Vaccine, amely a gyanús hálózati forgalom kiszűrésére szolgál.

Mutatni kell valamit A HP az utóbbi esztendőben már 14 milliárd dollárt költött felvásárlásokra. Miután tavaly szeptemberben megszerezte a tárolópiacon működő 3PAR-t, több biztonsági céget (ArcSight, Fortify Software) is bekebelezett, legutóbb pedig több mint 10 milliárd dolláros ajánlatot tett a brit Autonomy szoftvercégre. A HP tíz hónapja hivatalban lévő vezérigazgatójára, Léo Apothekerre igen nagy nyomás nehezedik a vállalat befektetőinek rézéről, hogy igazolja az akvizíciókra fordított kiadásokat, ráadásul a cég részvényeinek árfolyama a PC-üzletág leválasztásának augusztusi bejelentése óta több mint negyedével csökkent.

Már zajlik a kiberháború?
Kiberháború: honnan érkezik a támadás?

A mostani kibocsátás problámáját több elemző is abban látja, hogy a HP-t hagyományosan senki sem tartja a biztonsági piac fontos szereplőjének. A kockázatkerülő informatikai vezetők általában lassan mozdulnak el új beszállítók felé, különösen, hogy sokszor hosszú távra kötött szerződések is szűkítik a mozgásterüket. Ezzel szemben a HP ajánlatai a cég többi nagyvállalati termékével és szolgáltatásával együtt igen vonzó lehet: nem tűzfalakat vagy más biztonsági termékeket árulnak, hanem a jelenleg is használatos infrastruktúrára épülő megoldásokat, amelyek hasznos eszközöket kínálnak a telepített vagy cloud környezetben felmerülő legkülönfélébb igényekre.

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.