A szerdára várható uniós javaslatok komoly pénzbüntetéseket is kilátásba helyeznének az olyan vállalkozásoknak, amelyek nem az új, szigorú feltételek szerint kezelik felhasználóik adatait.
A jogérvényesülésért felelős EU-biztos, Viviane Reding úgy látja, a felhasználói jogok magasabb szintű védelme és az üzleti szereplők életének megkönnyítése is indokolttá teszi, hogy nagygenerált hajtsanak végre az immár 17 éves európai adatvédelmi rendszeren. A határok nélkül működő közösségi hálózatok, hirdetési rendszerek és felhőszolgáltatások megváltoztatták a játékszabályokat az egyén saját adataival való rendelkezését illetően. Másrészt a jelenlegi, nehézkes és gyakran egymásnak is ellentmondó rendelkezések extra terheket rónak a piaci szereplőkre: Reding szerint az ilyen célú, feleslegesen kifizetett összegek elérik az évi 2,3 milliárd eurót.

Boldogtalan adatkezelők
A Bloomberg beszámolója kiemeli, hogy több iparági csoport – tagjai között a Google-lel vagy a Microsofttal – már tavaly óta a túlzott szigorítás ellen kampányol az EU-nál. A Facebook levélben adott hangot aggályainak, amelyek szerint egy túlszabályozott jogi környezet ellehetetlenítené az innovatív szolgáltatások fejlesztését.
A tervek szerint január 25-én nyújtják be azokat a javaslatokat, amelyek megszabnák az új és igen szigorú feltételeket. A szolgáltatóknak például 24 órán belül értesíteniük kellene a biztonsági incidensekről az illetékes hatóságokat és minden érintett felhasználót, az egységes jogi hátteret kialakító tagállamoknak pedig egymagukban is lehetőségük lenne rá, hogy a rendelkezéseket megkerülő szervezetekre globális bevételük legfeljebb 1 százalékára rúgó büntetést szabjanak ki. (A Financial Times decemberben még arról számolt be, hogy a plafon 5 százaléknál lesz.) Viviane Reding hangsúlyozta: az a cél, hogy az európai adatvédelmi szabályozás világszerte ismert védjeggyé váljon, amelyben mindenki megbízik majd.

Vegyes fogadtatás Mindez az uniós országokban működő válallatoknak is segítséget jelenthet a tengerentúli technológiai és piaci fölénnyel szemben, bár önmagában nagyon kevés az üdvösséghez. A hírügynökségi források ezzel kapcsolatban a német Xing közösségi hálózat vezetőjét idézik, aki szerint hosszú távon amúgy is csak az ügyfelek bizalmát kiérdemlő szolgáltatások lehetnek sikeresek, ráadásul sok EU-s vállalkozásra már jelenleg is sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint például Mark Zuckerbergre.

Eurómilliárdokat vár a közadatok hozzáférhetővé tételétől az EU
A fiatalok magasról tesznek az IT biztonságra

Talán az sem meglepő, hogy a szóban forgó uniós törvényalkotási folyamat alsó hangon is eltarthat két évig, így az egységes adatvédelmi rendszer legkorábban csak 2014-ben vagy 2015-ben állhat fel. Ebben sokan a politika lomhaságának újabb bizonyítékát látják: a Facebookhoz hasonló piaci szereplők ilyen határidők mellett mindig megtalálják majd a módját, hogy megőrizzék testhossznyi előnyüket a jogalkotókkal szemben.

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.