A Darmstadti Műszaki Egyetem kutatói szerint jó ötlet lenne, ha vészhelyzetekben az első beavatkozók egy mozdulattal kikapcsolhatnák a környéken található vezeték nélküli eszközök biztonsági funkcióit.
Az internet kikapcsoló gombjának (kill switch) nevezett koncepció hosszú ideje borzolja a szolgáltatók, biztonsági szakemberek, nem utolsó sorban pedig a felhasználók kedélyét. Ez tulajdonképpen az egyes országok hálózatának teljes vagy részleges lekapcsolását jelenti a világhálóról, méghozzá egyetlen, központi kontrollponton keresztül, amelyet a felhatalmazással rendelkező szervezet vagy személy felügyel.

Mióta a kiberháború kézzel fogható valósággá vált, és a kritikus infrastruktúra elleni támadások valós kockázatot jelentenek, a kill switch elképzelése is létjogosultságot nyert. Ezzel együtt a megoldás olyan technikai és jogi kérdéseket vet fel, amelyekre eddig nem sikerült megnyugtató választ találni, sőt maga az internet sem annyira stabil és decentralizált rendszer, mint amilyennek eredetileg elképzelték.

Diktatúra-import  Kínában a kormányzat már rendelkezik hasonló, bár nem teljeskörű eszközökkel. Az Egyesült Államokban a nagy nyomás ellenére is lassabban halad a dolog: bár Obama elnök júliusi rendelete az USA valamennyi kommunikációs rendszerének irányítására szóló felhatalmazást is tartalmaz, ami formailag még mindig nem a főkapcsoló megkaparintását, hanem katasztrófahelyzetek esetén a kommunikációs csatornák biztosítását célozza.

Más kérdés, hogy sokak szerint a tágan értelmezhető meghatározások miatt az elnök így is megadta magának az ország internethálózata feletti ellenőrzés lehetőségét. Ez nemcsak aztért aggályos, mert a szóban forgó rendszerek négyötödét magáncégek üzemeltetik, hanem azért is, mert az amerikai szerverek működése alapvető hatással van a világháló egészére, ami kívülről nézve is érdekessé teszi a kérdést.

Lokális változat  Legutóbb egy friss németországi tanulmány is vitát robbantott ki hasonló, bár másmilyen célú felvetésével. A Darmstadti Műszaki Egyetem kutatóinak publikációja hangzatos címmel támad (A vezeték nélküli routered életeket menthet), és a balesetek, természeti csapások vagy terrorcselekmények esetében adna különleges jogosítványokat a megfelelő kormányzati szervek kezébe.

Mivel ezekben a helyzetekben a mobilhálózatok gyorsan túlterheltté válhatnak, a javaslat szerint biztosítani kell, hogy központilag ki lehessen iktatni a környéken található, irodai vagy otthoni útválasztók biztonsági funkcióit. Az eszközöket ezzel szabadon igénybe vehetnék az először helyszínre érkező alakulatok, stabilizálva vagy megnövelve a rendelkezésükre álló mesh hálózatok teljesítményét.

Ez sem népszerű ötlet  Természetesen a megoldást technikai oldalról nem a routerek cseréjével, hanem azok vezérlőinek (firmware) frissítésével képzelik el, Aachenben pedig önkéntes cégek és magánszemélyek segítségével már demózták is, mindez hogyan festene a gyakorlatban. Élesben viszont az egésznek csak igen nagy számú router bevonásával lenne értelme, ami praktikusan kizárja az önkéntességre alapuló részvételt.

Nem törölte a szabálytalanul gyűjtött adatokat a Google 
Európában végleg megbukott az ACTA

A kritikusok ebben az esetben is a bevezetéshez szükséges, intruzív szabályozást kifogásolják, a hardvergyártóknak pedig – bár hivatalosan egyikük sem véleményezte a javaslatot – olyan frissítéseket kellene ügyfeleikre erőszakolniuk, amelyek megfosztják őket felügyeleti jogaiktól. Az Ars Technica által megkérdezett biztonsági szakember szerint egy ilyen rendszert mindenképpen úgy kell kialakítani, hogy csak a "jó fiúk" férhessenek hozzá. Mivel ez hihetetlenül kockázatos feladat volna, a legjobb megoldás, ha bele sem kezdenek a dologba.

Rágyúrna Európa a videójátékokra

Az EP kultúráért és oktatásért felelős bizottsága a digitális szórakozási forma eddiginél lényegesen nagyobb és átfogóbb támogatását javasolja, mert az több szempontból is hasznos lenne a régiónak.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.