A Dropbox felhő alapú adattárolás egyik legnépszerűbb szolgáltatása, a népszerűségnek azonban ára van. A folyamatos adatkezelési viták után újraírták a felhasználási feltételek szövegét.
A Dropbox célkeresztbe került az utóbbi hónapokban. Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (U.S. Federal Trade Commission, FTC) májusban kezdett vizsgálódni a cloud szolgáltatás adatbiztonságával kapcsolatban, majd végfelhasználók perelték egy biztonsági rés hiányos kezelése miatt. A legfrissebb hisztéria akkor tört ki, amikor páran a kissé kuszán megfogalmazott jogi szöveget félreértelmezve nekiálltak valami olyasmit kritizálni, amivel nem is igazán volt baj.Ki itt belépsz
Július legelső napján a Dropbox megújította jogi szövegeit, frissült a felhasználási feltételeket, személyiségi jogokat és biztonsági kérdéseket leíró oldaluk. Amikor erről a hivatalos Dropbox-blogon is említést tettek, a kommentelők ámokfutásba kezdtek, és nemsokára más webes fórumok is visszhangozni kezdtek attól, hogy a Dropbox állítólag minden feltöltött adatra igényt tart.

A "már megint egy Nagy Testvér" jellegű felháborodott üzenetek és bejegyzések hatására a Dropbox egyszerűsítette és tisztázta a felhasználási feltételek szövegezését. Ebben egyértelművé tette, kinek a tulajdonában állnak a felhasználók által feltöltött fájlok, képek, szövegek, azaz a szolgáltató terminus technicusa szerint a "stuff", vagyis "cucc". A megoldás rögtön kivívta a szakma elismerését, sokan az összes online adatokkal dolgozó szolgáltató számára hasonlót tennének kötelezővé.

Felnőttkorba lépett az egyik legjobb felhőszolgáltatás
7GB tárhely a felhőben, ingyen
A Microsoft felturbózta felhős tárhelyét

Ami a tiéd, az a tiéd A Dropbox jelenlegi megfogalmazása a következő: "A szolgáltatásaink használata közben információkat, fájlokat, mappákat töltötök fel a Dropboxra (közös néven ez a "te cuccod"). A te cuccod teljes tulajdonjoga a tiéd. Mi semmilyen formában nem tartunk igényt annak tulajdonlására. Ezek a felhasználási feltételek semmilyen formában nem jogosítanak fel minket az adataid vagy szellemi tulajdonaid felhasználására, kivéve az alábbi, korlátozott jogokat, amelyek a szolgáltatás működtetéséhez szükségesek. (...) A tisztánlátás érdekében a meghatározott, ritka kivételeken kívül, a szolgáltatás esetleges változásától függetlenül soha, semmilyen célból nem osztjuk meg a tartalmaidat mással, még az igazságügyi szervekkel sem, csak akkor, ha erre te utasítasz minket."

Tiszta beszéd A Dropbox jogi tanácsadója, a korábban a Google jogi részlegénél dolgozó Ramsey Homsany szerint ráadásul az átfogalmazás csupán a közérthetőség érdekében volt szükséges, mert a feltételek ezelőtt is pontosan ugyanilyenek voltak. A szakember úgy látja, hogy a szöveg megváltoztatása pár nap alatt is kifejezetten pozitív visszhangot váltott ki, az elemzői vélemények pedig máris egyfajta példaként emlegetik a konkrét megfogalmazást.

Szerinte az egyre jobban elterjedő cloud szolgáltatások korában mindenkinek ilyen egyértelműen kellene körülhatárolni, mi történhet a felhőben elhelyezett adatokkal. Így elkerülhető lenne, hogy a paranoiásabb felhasználók idegenkedjenek a technológiától.

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.