A legnagyobb szabású koordinált bűnüldözési akciónak minősítette egy szövetségi ügyész az FBI kétéves nyomozását megkoronázó mostani akciót. Három kontinensen összesen 24 embert vettek őrizetbe, akiket hitelkártyaadatok ellopásával és kereskedelmével vádolnak.

Az Egyesült Államokban és további hét országban egy koordinált rendőri akció keretében 24 kiberbűnözőt fogtak el, akik hitelkártyák adatait lopták el, majd ezeket egymás között interneten cserélgették - közölte az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). 

Preet Bharara manhattani szövetségi ügyész szerint ez volt a "történelem legnagyobb szabású koordinált nemzetközi bűnüldözési akciója", amely olyan bűnözők ellen irányul, aki online kereskedtek a lopott hitelkártya- és bankszámla-adatokkal.

24 hónap, 24 letartóztatás  A gyanúsítottakra az FBI embereinek kétévi beépített nyomozói munkája után csaptak le. A 24 letartóztatott közül 11-et az Egyesült Államokban fogtak el, hatot Nagy-Britanniában, kettőt Boszniában és egyet-egyet Norvégiában, Németországban, Olaszországban, Bulgáriában, illetve Japánban. A nyomozásban az ausztrál hatóságok is segítséget nyújtottak.

Az elfogott elkövetők életkora 18-24 év, és néhányukra akár 40 évi szabadságvesztés is várhat. A héten végrehajtott letartóztatások során négy gyanúsítottat nem sikerült kézre keríteni.

Az FBI becslése szerint az akcióval 205 millió dollárnyi további lopást sikerült megakadályozni. A hatóságok 47 céget és közintézményt értesítettek arról, hogy a banki adataikhoz illetéktelenek hozzáfértek. Az FBI emberei egy Carder Profit elnevezésű titkos internetes fórum létrehozásával csalták lépre az elkövetőket.

Kiberháború: honnan érkezik a támadás?
Tízmillió bankkártya adatai kerültek rossz kezekbe
 

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.