Az Európai Unió szimulációs gyakorlatán a Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ is részt vett a feltételezett hackertámadás kivédésében.
A november 4-én tartott, Cyber Europe 2010 nevű gyakorlatot az uniós tagállamok szervezték az Európai Unió Hálózati és Információ Biztonsági Hivatala  (ENISA) és a Közös Kutatóközpont (JRC) támogatásával. A 27 tagállam mellett aktív félként vagy megfigyelőként részt vett benne Izland, Norvégia és Svájc is.

Az egyes országokat különböző hatóságok képviselték, például hírközlési minisztériumok, a kritikus informatikai infrastruktúra védelmét ellátó hatóságok, válságkezelő szervezetek, a nemzeti számítógépes biztonsági incidensekkel foglalkozó csoportok, nemzeti információbiztonsági hatóságok és bűnüldözési és hírszerzési szervek.

Egységes fellépés A maga nemében ez volt az első ilyen átfogó európai gyakorlat kibernetikai támadás kivédésére. A gyakorlat során a szakértők több EU-tagállamra kiterjedő, létfontosságú online szolgáltatások ellen indított szimulált hackertámadást próbáltak kivédeni. A szimulációs forgatókönyv szerint a gyakorlatban részt vevő európai országok közötti internetkapcsolat fokozatosan megszűnik, vagy jelentősen lelassul. Ilyenkor a hálózati összeomlás elkerülése érdekében a tagállamoknak együttműködésére van szükség.

A gyakorlat során a szimulált támadás által érintett hálózati csomópontokról át kellett irányítani az internetes forgalmat, ellenkező esetben volna az online szolgáltatásokhoz – például az elektronikus kormányzati oldalakhoz – való hozzáférés. A tagországok egymás után szembesültek egyre súlyosabb hozzáférési problémákkal, az átfogó incidens kezeléséhez pedig közös fellépéssel és információmegosztással, illetve a megbízható kapcsolati pontok kiépítésével járultak hozzá.

Van még mit tenni Magyarországot a nemzetközi gyakorlaton a Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ képviselte, szimulálva az éles helyzet esetén szükséges magyarországi intézmények, hatóságok közötti kommunikációt és eljárásokat. Az előre nem ismert feladatok tekintetében a Központ nyolc külföldi partnerrel tartotta folyamatosan a kapcsolatot, és vonta be szükség esetén a magyar hatóságokat is. A gyakorlatot követő értékelések alapján dícséretet kapott a magyar részvétel és együttműködési képesség.

A NATO és az EU is fejlesztené az IT-határőrséget
Jövőre jelenteni kell a távközlési cégeket ért IT-támadásokat

A gyakorlat tapasztalatai arra is rámutattak, hogy nemzeti szinten még bőven vannak teendőink az incidenskezelési szabályok és a kritikus infrastruktúrák védelmi koordinációs eljárási szabályainak kidolgozásában. A Puskás Tivadar Közalapítvány beszámolója szerint szükség van még bizonyos nemzeti információbiztonsági funkciók kialakítására, és ezeken alapján felkészülésre, illetve a gyakorlatokon alapuló védelmi képesség fenntartására.

Újfajta játékban zárkózott fel hozzánk a mesterséges intelligencia

A teljesinformációs játékokban az MI már hosszú ideje jól teljesít, de a DeepMind most kifejlesztett egy olyan modellt, amelyik a legmagasabban jegyzett embereket is elveri a Stratego nevű társasjátékban.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.