Ahogy arra a nemzetközi trendek alapján számítani lehetett, hazánkban is elkezdődött az azonosság- és hozzáféréskezelést támogató megoldások piacának jelentősebb mértékű átrendeződése.
Az elmúlt években világszinten egyre komolyabb figyelmet kaptak azok a biztonsági megoldások, amelyek a jelentős méretekkel büszkélkedő informatikai infrastruktúrákban is képesek biztosítani a megfelelő azonosság és hozzáférés-kezelést. A hazánkban működő nagyvállalatok és egyes intézményi felhasználók, ha nem is gyorsan, de igyekeztek követni a világpiaci trendeket, és belátták, hogy a központosított azonosságkezelés valóban sokat segíthet a mindennapokban is. Az IAM (Identity and Access Management - azonosság- és hozzáféréskezelési biztonsági megoldások) piacon számos nemzetközi vállalat jelent meg, de az utóbbi időszakban jelentős fordulatoknak lehettünk szemtanúi.

Annak ellenére, hogy az IAM piac 2008-ban mindössze 3,81 milliárd dollárt tett ki, a terület rendkívül dinamikusan fejlődik. Évente átlagosan 26,2 százalékkal fog bővülni a következő 5 évben, jóval meghaladva a hazai IT-piac átlagos növekedését ebben az időszakban – derül ki az IDC Magyarország független piacelemző vállalat legfrissebb adataiból. Azért dönt egyre több vállalat az IAM megoldások bevezetése mellett, mert így könnyebben teljesíthetik az egyre szigorodó iparági és törvényi szabályozásokat (compliance, SOX, PSZÁF stb.), valamint biztosíthatják adataik védelmét és elérhetőségét.

A piaci szereplők között megfigyelhető átrendeződést több tényező is befolyásolja. Az egyik, hogy a HP - a saját termékének megszűnésével - a Novell Identity Managert választotta és ajánlja ügyfeleinek. A HP kizárólagos szövetséget kötött a Novellel, azért, hogy a HP Identity Center felhasználói egyszerűbben áttérhessenek a Novell azonosságkezelési és biztonságfelügyeleti megoldásaira. A másik tényező egy friss piaci információ: a Sun felvásárlását követően az Oracle január végén közzétette terveit, miszerint a Sun korábbi azonosságkezelési technológiája beolvad majd az Oracle Fusion Middleware termékvonalba.

Érettebb piac  | 
A KPMG 2009-es, európai IAM felmérése, amely Magyarországot is érintette, azt mutatja, hogy a megkérdezett társaságok körülbelül 50 százaléka indított már egy vagy két IAM projektet.  Döntő többségben vannak a saját munkatársakra kiterjedő bevezetések, és az is jellemző, hogy költségvetésük 250 ezer euró alatt marad. Majdnem háromnegyede a válaszadóknak IT irányítási, kockázatkezelési és megfelelési indokok miatt vágott bele a projektbe.

"A felmérésből az is kiderül, hogy az IAM bevezetések során elsősorban arra kellene nagyobb hangsúlyt helyezni, hogy a projektet ne IT-projektként kezeljék a vállalatok, továbbá javasolt alaposabban felkészülniük az üzleti folyamatok és a szerepkörök terén" - vélekedett Gaidosch Tamás, a KPMG Kockázatkezelési tanácsadás vezetője. "A bevezetés sikeréhez a menedzsment részéről is ténylegesen nagyobb támogatásra van szükség, mint az IT projektek esetén. A korábbi, 2008-as felméréshez képest érdekes fejlemény, hogy megszűnni látszik a földrajzi elhelyezkedés szerinti differenciálódás, ami a piac növekvő érettségére utal."

A Gutenberg-galaxis még az internetnek is ellenáll

Habár a napilapok és egyéb nyomtatott újságok szinte kivétel nélkül szenvednek, ha éppen nem húzták máris le a rolót, a könyvnyomtatás még a webes korszakban is kifizetődő.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.