Legalább azzal vigasztalhatjuk magunkat, hogy végre van egy étterem, ahol a szakács akkor sem köp bele a szendvicsbe, ha a vendég extra bunkón ordibál a pincérrel. Ez az étterem ugyanis egy méretes robot, amely öt perc alatt gyárt a különböző összetevőkből egy jó kis hamburgert.
Nyolc év alatt fejlesztették
A Creator (korábban Momentum Machines) nevű startup nyolc évet és közel 20 millió dollárt fektetett abba, hogy megépítse hamburgerkészítő robotját. Ez egy komplett konyha, amely egy hamburgerétterem összes funkcióját automatizálja. A vendég megnyomja a gombot egy tableten, és öt perc múlva ott van előtte a kész hamburgert – miközben folyamatosan nyomon is követheti, hogy épp mit csinál a robot.
Ez már nem valamiféle rossz sci-fi: szeptemberben nyit az étterem, ahol mindössze a kiválasztáshoz kell emberi segítség. Az emberi közreműködő jelen esetben nem pincér, csak egy olyan segítő, aki egy tabletet ad a vendég kezébe, aki azon választhatja ki vagy állíthatja össze a hamburgerét.
A folyamat innentől szó szerint transzparens, a robotszerkezet ugyanis teljesen átlátszó, így pontosan lehet látni, hogy a gép hogyan és mennyi fűszert, mustárt ketchupot, zöldséget stb. használ fel a szendvics elkészítéséhez (lásd az alábbi videót). A rendszer emellett nyomon követi az alapanyagok mennyiségét, és ha kell, automatikusan feladja a rendelést a következő hússzállítmányra és egyéb nyersanyagokra.
A hamburgerhez egyébként antibiotikum- és hormonmentes, legeltetett marhák húsát használják, elsősorban rostélyost (chuck steak) és marhaszegyet. A robot nem darálja vagy pépesíti a húst. A vékony szeleteket felfüggesztik, amit a gép enyhén összeprésel hengeres alakúra, majd a megfelelő pillanatban levágja, fűszerezi, kisüti és a megpirított bucira helyezi, és frissen aprít hozzá salátát, hagymát és egyéb zöldségeket. A Techcrunch szerint az eredmény bámulatosan jó, szinte szétolvad a szájban a húspogácsa.
A vendég lesz az executive chef
A legjobb az egészben, hogy itt mindenki elkészítheti egységáras egyedi hamburgerét. A robothoz ugyanis van egy alkalmazás, amelyben megadható az összetevők aránya, így mindenki az ízlésének megfelelő fűszerezésű szendvicset kap.
A cég alapítója, Alexandros Vardakostas elmesélte a Techcrunch-nak, hogy akkor fogalmazódott meg benne a robot ötlete, amikor gyerekkorában a családja hamburgerezőjében kellett napi több száz egyforma hamburgert legyártania. Mivel ez mechanikus és unalmas munka volt, arról fantáziált, hogy erre egy robot is alkalmas lenne. A megvilágosodás 15 éves korában érte, amikor kezébe került egy fizika könyv, amiből rájött, hogy ötlete megvalósítható. Ezért ment a Santa Barbara-i egyetemre fizikát és robotikát tanulni, otthon meg elkezdte a fejlesztéseit.
A Momentum Machines céget, amit később Creatorra kereszteltek át, végül 2009-ben alapította meg társával, Steven Frehnnel, és eddig 18,4 millió dollár befektetést szereztek a megvalósításhoz. A most bemutatott robotban Vardakostas állítása szerint húsz számítógép dolgozik, és 350 szenzor figyeli a folyamatokat.
A robot által készített hamburger mindössze 6 dollárba kerül, de Vardakostas szerint egy ilyen minőségű szendvicsért bárhol elkérik a dupláját, sőt háromszorosát. De itt lényegesen kisebb a személyzet, és a robot, amely jóval kisebb helyet foglal, mint egy gyorsétterem konyhája, lényegében bármilyen környezetben felállítható anélkül, hogy az adott térben komolyabb átalakításokat kellene végezni.
Bár épp ez utóbbi miatt kézenfekvő lenne a robotra valamiféle franchise-hálózatot építeni, az alapítók nem gondolkodnak ebben, mert nem tudnák garantálni a hamburgerek minőségét. Saját hálózatot akarnak építeni egy egyszerű üzleti modellel: jó minőséget adnak az átlagos ár feléért.
A magyar szál
A robot kialakításban Vardakostasék nem csak magukra hagyatkoztak. Fejlesztésbe tanácsadóként bevontak elismert konyhatechnikai szakembereket és sztárséfeket is, akiknek a hamburgerkreációja szintén ott lesz a robothamburgerező étlapján. És itt jön be a magyar szál.
Az egyik tanácsadó séfet ugyanis úgy hívják, hogy Nick Balla, aki korábban San Francisco egyik híres éttermében, a Bar Tartine-ben dolgozott. Vezetéknevének magyaros hangzása nem véletlen: bár Michiganben született, de magyar családban, sőt a középiskolát Magyarországon végezte. Erősen hatott rá a családi hagyomány, és a Magyarországon szerzett gasztronómiai élményeit is elvitte Amerikába (például az ő révén került fel a Bar Tartine étlapjára a lángos). Balla jelenleg saját, európai éttermet visz, a Duna Kitchent. Hamburgerkreációjának érdekességét a füstös, erősen karamellizált hagymamártás és a napraforgómagból készült tahini adja.
A másik tanácsadó egy vietnámi származású séf, Tu David Phu, akik pedig távol-keleti ihletésű hamburgert kreált osztrigéval, ezersziget szósszal és aiolival.
Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól
A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.
CIO KUTATÁS
TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?
Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »
Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!
Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak