Az ESET okostelefonokra fejlesztett biztonsági csomagot jelentett be, amellyel többek között az elhagyott készülékről egyetlen szöveges üzenet elküldésével törölhetők a rajta tárolt információk. Érdekesség, hogy a Symantec is most jelentette be hasonló szolgáltatásra képes mobilos termékeit.

A Gartner adatai szerint 2010 első negyedévében 54 millió okostelefont adtak el világszerte, melyeknek több mint felén Symbian vagy Windows Mobile operációs rendszer fut. Ezeken a felhasználók jellemzően már nem csupán ismerőseik telefonszámát tárolják, de naptárbejegyzéseiket, feljegyzéseiket is szinkronizálják a készülékekkel, melyek alapértelmezett beállításaik szerint még a meglátogatott weboldalak belépő adatait is megjegyzik.

Vírusfertőzés A telefon elvesztéséhez kapcsolódó kockázatok mellett folyamatosan növekszik a veszélye annak is, hogy a készüléket vírustámadás éri.

„Az elmúlt hónapokban számos olyan csaló alkalmazás jelent meg, mely megtévesztéssel veszi rá a felhasználókat arra, hogy hozzáférést biztosítsanak az okostelefonjukhoz. Amennyiben ez sikeres, az alkalmazás a felhasználó tudtán kívül emelt díjas számokat hív fel, vagy sms üzeneteket küld ezekre. Emellett szaporodnak az okostelefonokra írt kémprogramok is” - emeli ki Kiss Zoltán, az ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact biztonsági szakértője, aki szerint az ESET Mobile Security segítségével kezelhetővé válnak ezek a biztonsági kockázatok.

A most megjelent mobil biztonsági programcsomag az ESET más védelmi termékeihez hasonlóan tartalmaz vírusdefiníciós adatbázison alapú védelmet és heurisztikus keresést. A vírus- és kémprogramvédelem egyaránt kiterjed a készülék beépített memóriájára, a cserélhető memóriakártyák beolvasására és megtisztítására.

Lehetséges a memóriában futó folyamatok ellenőrzése, és a szoftver ellenőriz minden vezetéknélküli kapcsolatot, beleértve a wifi és a bluetooth kapcsolatokon keresztül érkező fájlokat is. A biztonsági csomag tűzfala arra is képes, hogy blokkolja az összes mms és adatforgalmat, amikor roamingolunk.

Önmegsemmisítő parancs A vírusvédelem mellett az ESET Mobile Security legérdekesebb tulajdonsága a távoli törlés (remote wipe) funkció. Ennek segítségével a jogosult felhasználó elvesztett vagy ellopott telefonjáról távolról tudja törölni az összes adatot egy speciális sms segítségével. A szoftvercsomag ezenkívül tájékoztat a biztonsági résekről, kiszűri a kéretlen sms üzeneteket, és beépített tűzfal segítségével monitorozza a kimenő és a bejövő kommunikációs kísérleteket.

Az új termék felváltja az cég korábbi okostelefonokra írt vírusirtóját, mely csak Windows Mobile operációs rendszeren működött. Az ESET Mobile Antivirus jelenlegi felhasználói ingyenesen térhetnek át az új, kibővített funkcionalitással bíró szoftvercsomagra. A termék angol nyelvű változata, valamint további információk már elérhetők a gyártó honlapján.

A tervek szerint idővel további operációs rendszerekre terjed majd ki a megoldás. Valószínűleg a következő platform az Android lesz.

A konkurencia sem pihen Érdekes módon az ESET-tel egy időben kommunikálta hasonló megoldását a Symantec is. A cég mobilvédelmi megoldásai az eddigi Windows Mobile, Symbian és BlackBerry támogatások mellett kiterjesztette a Google Android és az Apple iOS rendszereire is. Az új funkciók között itt is megtaláljuk az említett távoli törlés lehetőségét, vagy éppen a jelszóvédelmet.

A Symantec vállalati és fogyasztói mobil megoldásai már elérhetőek, a kommunikációs szolgáltatóknak készített megoldások pedig a tervek szerint az év végén érkeznek.

Robot hajókból álló hadosztályt tesztel az amerikai haditengerészet

A Csendes-óceánon vasárnap kezdődött az a nemzetközi haditengerészeti gyakorlat, amelynek során a legénység nélküli hajók alkalmazásáról is értékes tapasztalatokat gyűjtenének.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.