Egyre kevesebben vannak, akik okostelefon és laptop nélkül indulnak üzleti útra vagy éppen nyaralni. Ezek az eszközök azonban tömve vannak a személyes adatainkkal, így szükség lehet néhány óvintézkedésre.
Van, aki egyszerűen nem tud meglenni a jól megszokott internetkapcsolat nélkül, sokan azonban szabadságuk alatt sem engedhetik meg maguknak, hogy teljesen elszakadjanak a munkájuktól. A noteszgépre, kamerára vagy okostelefonra azonban még több veszély leselkedik utazás közben. A téma lassan már lerágott csontnak számít, mégsem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő óvintézkedések szükségességét. Mi is kihasználjuk tehát az alkalmat, hogy a nyári turistaszezon második felére ellássuk olvasóinkat egy-két hasznosnak ítélt tanáccsal.

Muszáj laptoppal mászkálni?
Sok szempontból praktikusabb és biztonságosabb, ha az ember a saját számítógépével operál. Ennek ellenére megfontolandó, hogy egy-egy adott utazásra magunkkal vigyük-e az eszközt. A gépek elvesztése vagy ellopása mellett más veszély is leselkedhet a rajtuk tárolt információkra. A határőröknek például sokfelé jogukban áll átnézni, sőt lemásolni a laptopok tartalmát, ami az otthoni és céges adattárolók esetében egyaránt kellemetlen lehet.

Ha egy internetkávézóban vagy bemutatóteremben töltjük le a levelezésünket, a legfontosabb dolog, hogy távozás előtt kijelentkezzünk az összes online alkalmazásból. Nem elég egyszerűen kilőni a böngészőt, különben az utánunk következő felhasználó, aki megnyitja ugyanazt az oldalt, teljes hozzáférést szerezhet a fiókunkhoz.


Biztonságos hálózatok és URL-ek
Ha a saját laptopunkon dolgozunk, lehetőleg jelszóval védett vezeték nélküli hálózatra csatlakozzunk, sőt annak is érdemes utánajárni, hogy a választott helyen – például szállodában vagy étteremben – alkalmaznak-e valamilyen titkosítást az útválasztón.

A fontos információkat, mondjuk a hitelkártyánk adatait csak olyan oldalakon adjunk meg, amelyek https:// kezdetű URL-t használnak, mivel ezek titkosított adatcserét tesznek lehetővé a böngésző és a webszerverek között. Minden esetben győződjünk meg róla, hogy PC-nk vagy telefonunk nem kapcsolódik automatikusan a hálózatokra.

Ellentmondásnak tűnhet, de ha tehetjük, ellenőrizzük minél gyakrabban levelezésünket vagy bankszámlánkat. Ha valamilyen megbízható internetkapcsolaton át naponta rápillantunk a banki egyenlegre, könnyen észrevesszük a gyanús eseményeket.

Jelszavak és zárak
Érdemes jelszóval védeni magát a számítógépet is, esetleg titkosítani a rajta lévő fontos fájlokat. Ez jó eséllyel elejét veszi, hogy a gép "új tulajdonosa" hozzáférjen a szóban forgó anyagokhoz.

Sok szakember azt javasolja, hogy az érzékeny információt külső adathordozón tároljuk. Ez a megoldás kevéssé tűnik életszerűnek, de a használaton kívüli adathordozókat – praktikusan magát a számítógépet – érdemes lehet a szobai széfben vagy más, biztonságos helyen tartani.

A notebookok, tabletek vagy okostelefonok amúgy is igen csábítóak a tolvajok szemében, mivel könnyen el lehet adni őket. Az óvatosabb felhasználók időnként már a biciklik mintájára a berendezéshez láncolják gépüket, hiszen ennyire könnyű elemelni őket a figyelmetlen tulajdonostól:


Jól felkészített gépek
Ma már rendelkezésre állnak olyan alkalmazások, amelyekkel megkeseríthetjük a tolvajok életét. Bizonyos appok jelzik az ellopott eszközök pontos helyét, mások a webkamera segítségével lefényképezik az illetéktelen felhasználókat, sőt arra is van lehetőség, hogy távolról jelentkezzünk be egy elveszett számítógépre.

Céges hardverek esetében mindenképpen érdemes valamilyen házirendhez kötni a biztonsági alkalmazásokat, illetve a felhasználók kötelezettségeit és felelősségét. Az ilyen házirendek persze sok olyan elemet tartalmaznak, amelyek az otthoni felhasználók számára is hasznosak lehetnek. Ilyen például az eszközök megjelölése vagy a sorozatszámuk feljegyzése, ami később segíthet azonosítani az ellopott vagy elvesztett gépeket.

A megosztás veszélyei
A közösségi térben ugyancsak könnyű indirekt segítséget adni a tolvajoknak. Nagy lelkesedésünkben sose posztoljuk ki a nyaralással vagy utazással kapcsolatos terveinket, hiszen ezzel azt is kihirdetjük, hogy pontosan mikor áll üresen az otthonunk.

A fotók és videók átgondolatlan közzététele sem a legjobb ötlet. Ha jelenlegi főnökünknek nincs problémája mondjuk az alkohollal, még nem biztos, hogy jövőbeni munkáltatónk is értékeli azokat a felvéteket, amelyeken a pályázó fejjel lefelé lógva koktélozik egy majomkenyérfán.

Zsebre vágott életveszély: a mobil biztonsági kockázatai
Mindennél veszélyesebb, de a PC-nél biztonságosabb

27 ezer nem csupán gombócból, de kormányzati appból is sok

Indonézia elnökének elege lett abból, hogy az országos, regionális és helyi szervezetek, hatóságok nyakló nélkül fejlesztik a különböző, egymást sokszor átfedő alkalmazásokat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.