Egy friss régiós felmérés szerint a vállalat biztonságos informatikai üzemeltetéséért felelős szakemberek között riasztóan sokan élnek vissza helyzetükkel, és végeznek illegális tevékenységet.

A BalaBit IT Security informatikai szakemberek körében végzett nemzetközi felmérése szerint a megkérdezettek közel háromnegyede már legalább egyszer visszaélt vállalata informatikai rendszerével, úgy, hogy az akár a munkahelyének elvesztésébe is kerülhetett volna.

A rendszergazda is megbotlik A 2011. augusztus és október között több mint 200 közép-európai IT szakértő körében végzett felmérésből kiderült, a vállalati informatikai rendszerek üzemeltetéséért felelős munkatársak átlagosan két olyan illegális tevékenységet is megjelöltek, amelyet korábban elkövettek. Mindössze 36 százalékuk állította, hogy munkája során a TOP 6-os listában szereplő, a vállalati szabályokkal ellentétes informatikai tevékenységek közül egyet sem próbált ki.

A leggyakoribb illegális IT tevékenységek TOP 6-os listája:


54%
töltött már le illegális tartalmakat a munkahelyén;

48% hozott már létre a tűzfalon vagy egyéb rendszeren öncélú kivétel szabályokat az általános policyk alóli kibújáshoz;

29% “vitt már haza” céges adatokat;

25% nézett már bele a cég szerverén tárolt bizalmas információkba (pl. béradatok);

16% olvasta már el valamely kollégájának e-mailjét (annak tudta nélkül);

15% pedig törölt, vagy módosított naplófájlokat (bizonyíték eltüntetése céljából).


A megkérdezettek közül ugyanakkor 41 százalék állította, került már olyan helyzetbe, amikor jó lett volna, ha van részletes videofelvétel a munkájáról. Ennek legfőbb oka az, hogy az IT munkatársak több mint felének az általa használt felhasználóneveket és jelszavakat más munkatársakkal is meg kell osztania a különböző rendszeradminisztrátori feladatok ellátása során. Így talán már az is érthetőbb, miért nyilatkozott harmaduk úgy, hogy kifejezetten örülne, ha monitoroznák a tevékenységét. További 58 százalék a konkrét megoldástól tette függővé, támogatná-e munkája ilyen típusú ellenőrzését, míg mindössze 8 százalék volt azok aránya, akik kifejezetten elutasítanák a megfigyelést.

Előírt megfigyelés A kutatás publikálói megjegyzik: bár alapvetően senki nem szereti, ha megfigyelik a munkáját – még akkor sem, ha erről előzetesen tájékoztatták – a kiemelt jogosultsággal rendelkező felhasználók (rendszergazdák, magas beosztású vagy érzékeny adatokkal dolgozó munkatársak, külsős outsource partnerek) munkahelyi tevékenységének ellenőrzését ma már számos törvényi és iparági előírás teszi kötelezővé. A Bázel III és a Hpt. előírásainak betartása a pénzintézetekre, a Sarbanes-Oxley Act a New York-i tőzsdén jegyzett vállalatok leányvállalataira, a HIPAA az egészségügyi intézményekre, a PCI DSS a bankkártyaadatokat kezelő vállalatokra nézve kötelező érvényű, amelyet rendszeres auditok során ellenőriznek.

A BalabBit felmérése arra jutott, hog ezeknek a rendszereknek a bevezetése az érintettek számára inkább pozitív lenne, és inkább kibírják, hogy otthon töltik az illegális tartalmat, mintsem hogy olyasmibe keveredjenek, amit el sem követtek.

Legális kémprogrammal is lehet jogosulatlan a megfigyelés
Munkahelyi monitorozás: a Nagy Főnök figyel

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.