A Nemzeti Biztonsági Felügyelet másodszor vett részt a Cyber Coalition eseményen, az idei szimuláció szerint a bankrendszert és a légi irányítást érte támadás.
Kiválóan szerepelt Magyarország a NATO éves válságkezelési gyakorlatán (CMX 12) és a vele együttműködésben zajló Cyber Coalition 2012 kibervédelmi gyakorlaton – jelentette be hétfőn Tokovicz József, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatalának főigazgatója és Zala Mihály, az Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF) elnöke. A múlt hét végén befejeződött válságkezelési gyakorlaton öszsesen huszonhét NATO-tag és két partnerország, közel 2500 ember szerepelt, Magyarország pedig nagyon jól vizsgázott a szimulációban.

Siker és tanulságok  Idén első ízben tartották közösen a két gyakorlatot, amelyekben a magyarok tavaly vettek részt először. A főigazgató kiválónak nevezte a hatóságok és szervezetek együttműködését, azonban felhívta rá a figyelmet, hogy az informatikai rendszerek kapacitását növelni kell, és nagyobb figyelmet kell fordítani a rendszereket működtető emberekre. A gyakorlat eredményeit részletesen a következő hetekben értékelik, majd ezt követően a szükséges lépésekről is döntenek.forrás: Honvédelem.hu


Az előkészítésben ezúttal Magyarország is részt vett, a hat szimulált eseményből kettőnek az NBF szakemberei készítették el a forgatókönyvét. A szimuláció szerint az országban támadás érte a bankrendszert és a légi irányítást, amelyek emiatt összeomlanak, és a repülőgép-katasztrófa mellett egy HÉV-szerelvény ellen is robbantásos merényletet követnek el. A szakemberek a Cyber Coalition 2012 esetében a 2007-es, Észtország elleni kibertámadást vették mintául.

Az NBF elnöke hangsúlyozta: az ilyen típusú támadásoknál elsősorban a megelőzésre kell törekedni, mivel az előre tervezett és célzott támadásra szinte lehetetlen felkészülni. Esetünkben egyébként két olyan ország konfliktusát modellezték, amelyek közül az egyik a NATO segítségére is számíthatott, így a mostani volt az első alkalom, amikor a gyakorlaton egy kibertámadásnál is esély nyílt a NATO-szerződés 5. cikkelyének érvényesítésére, vagyis a tagállamok közösen léptek fel a támadás elhárításáért és a rendszerek helyreállításáért. Ez a valóságban akkor fordulhat elő, ha például az alapinfrastruktúrát támadják meg informatikai eszközökkel - fűzte hozzá Zala Mihály.

Az Unió is felkészül  Október elején arról számoltunk be, hogy Európa-szerte több mint 300 számítógép-biztonsági szakember részvételével lezajlott a második páneurópai kibergyakorlat, a Cyber Europe 2012. A nagyszabású, szimulált kibertámadás során ezernél is több különálló biztonsági eseményre kellett reagálnia a főbb pénzintézeteknek, távközlési vállalatoknak, internetszolgáltatóknak, valamint a helyi és tagállami kormányzati szerveknek. Az Európai Külügyi Szolgálat képviselői a mostani Cyber Coalition 2012 eseményen is jelen voltak.

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.