A pályakezdők és egyetemi hallgatók lazán kezelik az informatikai biztonságot egy frissen publikált felmérés szerint. Jelentős részük esett már identitáslopás áldozatául, mégsem aggódnak adataik biztonságával kapcsolatban.
Tízből hét fiatal munkavállaló figyelmen kívül hagyja vállalata informatikai szabályait, minden negyedik személyes adataival pedig már visszaéltek valamilyen formában - derül ki az InsightExpress és a Cisco biztonsági kutatásából. A felmérés azért vizsgálta a pályakezdők és egyetemisták informatikai szokásait, mert ők már az internetgeneráció gyermekei, akik teljesen másféle szemlélettel közelítenek az informatikához.

Gyanútlan webfüggők A kutatás során a világ gazdaságilag legerősebb vagy leggyorsabban fejlődő 14 országának összesen 2 800 egyetemi hallgatóját és fiatal munkavállalóját kérdezték meg. A felmérés készítői azt szerették volna megtudni, hogy miként kell a vállalatoknak megteremteni az egyensúlyt az üzleti igények és a kockázatkezelés között, tekintettel az alkalmazottak új generációjának technológiai elvárásaira.


Az összegzés szerint a közeljövőben munkába álló generációba már annyira beleivódott az információ igény szerinti elérésének vágya, hogy sok fiatal pályakezdő szélsőséges dolgokat is megtesz azért, hogy hozzáférjen az internethez, még ha ez a vállalat vagy saját személyes biztonsága feladásával is jár. Ilyen magatartásformák közé tartozik az, amikor a szomszéd vezeték nélküli internetkapcsolatát használják, amikor az üzletek előtt üldögélnek az utcán, hogy használni tudják az ingyenes WiFi hálózatot, vagy amikor felügyelet nélkül használják a másoktól kölcsönkért eszközöket.

Bűn és bűnhődés Talán éppen a magánéleti és munkahelyi határok elmosódásának eredményeként minden negyedik egyetemista (a megkérdezettek 24 százaléka) és munkavállaló (23 százalék) 30 éves kora előtt identitáslopás áldozatává válik. Kitágítva a vizsgált kört, ötből két egyetemista azt mondta, hogy barátai vagy családtagjai közül tud olyanról, aki identitáslopás elszenvedője volt.

Titokzatos rokonai segítik a kiberháborús vírust
2012-ben a mobil bankokat és a virtuális pénzt támadják
A rendszergazdák is szeretnek a zavarosban halászni

Világszerte minden harmadik egyetemista (egyáltalán nem aggódik a személyes adatok online megosztása miatt, és nem igazán foglalkoztatja őket a magánéletük védelme. Mindez előrevetíti, hogy a munkavállalók új generációja vajon hogyan kezeli majd az adatokat, legyen szó akár üzleti, akár magáncélú felhasználásról.

70 százaléka
a válaszadóknak már megszegte munkahelye informatikai biztonságra vonatkozó szabályzatát.
Azoknak, akik ismerik munkáltatójuk informatikai szabályzatát, 70 százaléka vallotta be, hogy azt több-kevesebb rendszerességgel már megszegték. Az erre adott számos indok közül a leggyakoribb az volt, hogy szerintük semmi rosszat nem tettek ezzel (33 százalékuk vélte így). Minden ötödik válaszadó arról számolt be, hogy munkája elvégzéséhez nem engedélyezett programokat és alkalmazásokat használ, míg 19 százalékuk azzal mentegetőzött, hogy a szabályzat betartását nem ellenőrzik a munkahelyen. A válaszadók 18 százaléka szerint nincs idejük munka közben az informatikai házirenddel foglalkozni, míg mások arra hivatkoztak, hogy a szabályok betartása kényelmetlen (16 százalék), elfelejtkeznek róluk (15 százalék) vagy éppen a főnökük nem ellenőrzi őket (14 százalék).

A boltosok is ránk uszítják a mesterséges intelligenciát

Egyre több adat gyűlik össze a vásárlók minden lépéséről, amit egyre fejlettebb algoritmusok elemeznek. A kiskereskedelmi MI-eszközök piaca gyorsan növekszik, a gyártók szerint pedig a közösségi előnyökre kell figyelni az egyéni hátrányokkal szemben.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

Sokakban van valami zsigeri félelem az online adatmentéssel és –helyreállítással szemben. Cikkünkből kiderül, mennyire jogosak ezek az aggodalmak.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.