Amiből a tervek szerint egy csúcstechnológiával telepakolt, 80 ezer lakosú okos város lesz Arizonában.

A világ már csak második leggazdagabb embere összesen 80 millió dollárért vásárolt földet az arizonai sivatagban, a Tonopah nevű statisztikai település (CDP) területén. A helyszínre jellemző, hogy a CDP-k az amerikai Népszámlálási Hivatal által létrehozott körzetek, amelyek nem rendelkeznek közjogi státusszal vagy önkormányzattal, és a hivatali mikrostatisztikák elkészítésén túl nem sok egyéb jelentőségük van. A Phoenixtől 80 kilométerre délre fekvő Tonopah nem egy zsúfolt vidék, a 2010-es adatok alapján minden két négyzetkilométerére jutott egy élő ember.

A projektet gondozó ingatlanfejlesztő, a Belmont Partners annak a csoportnak a része, amely a Bill Gates Cascade Investment nevű befektetési cégének ellenőrzésével dolgozik a hi-tech város megvalósításán. A Belmont közleménye szerint az azonos néven futó városban 80 ezer lakással számolnak. A nagyjából 100 négyzetkilométeres terület 13 százaléka maradna beépítetlen, 15 százalékát pedig üzemek, boltok vagy hivatalok foglalnák el, a közel 2 négyzetkilométernyi helyre tervezett közoktatási intézmények mellett.

Rugalmasan bővíthető infrastruktúra

A bejelentés szerint a nagyszabású projekt célja, hogy egy üres és kietlen vidéket célzatosan felépített, rugalmas infrastrukturális modellt alkalmazó peremvárossá változtassanak. Vagyis elvileg nem egy Fordlandia-szerű megalomán kísérletről van szó, és nem is egy fura alvóvárosról lenne szó, hanem egy minden igényt kielégítő másodlagos központról, amelyek fekvése miatt mégis szoros kapcsolatban van Phoenixszel, és egy most tervezett főút nyomvonala alapján Las Vegasszal is.

A beszámolók alapján a 80 ezer lakásnak sem a Sztálinvárosra jellemző lendülettel ugranak neki, mivel a cél egy tudatosan fejlesztett település, amely az elérhető csúcstechnológia gyakorlati alkalmazására épül. Ennek kommunikációs és infrastrukturális gerincét a nagy sebességű digitális hálózatok, adatközpontok, új generációs gyártási technológiák és elosztási modellek, illetve az autonóm járművek és az autonóm logisztikai csomópontok kialakítása adná.

Az állam ipari és informatikai vállalatait tömörítő Arizona Technology Council képviselője szerint Gates csapata kifogástalan helyszínt választott az okos város projektnek, amelynek tényleges beindulásáról egyelőre nem közöltek ütemtervet, de a szóban forgó I-11-es országutat állítólag már jövőre elkezdik építeni. Addig is itt az arizonai 12News videója, amelyből túl sok konkrétum nem derül ki, de egy gyors benyomást azért szerezhetünk a Tonopah környéki barátságos vidékről.
 

Közösség & HR

Nyerészkedni akartak az AMD processzorhibáinak felfedezői?

Az izraeli kutatók nem tartották be az ilyenkor szokásos 90 napos türelmi időt - vélhetőleg azért, mert a megdőlő részvényárfolyamból nyereségre akartak szert tenni. Az AMD közben alig pár hét alatt előállhat a javításokkal.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.