Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.

Százezer PwC-alkalmazott munkaeszköze lesz a ChatGPT. A tanácsadó cég azonban nemcsak használja, hanem az első partner lesz, amely tovább is értékesíti az OpenAI termékét. A PwC a ChatGPT Enterprise-t, a Microsoft által támogatott verziót kapja és adja tovább. A megállapodás első körben az amerikai, a brit és a közel-keleti piacot érinti. A tanácsadónak csak az USA-ban 75 ezer alkalmazottja van. Állítólag az érintett irodák tanácsadóinak 95 százaléka kap hozzáférést a megoldáshoz.

Arról azonban a két vállalat még nagyságrendi adatot sem közölt, hogy melyek a megállapodás pénzügyi feltételei. Azt sem lehet tudni, hogy a PwC viszonteladóként pontosan mit fog kínálni és mennyiért.

A tavaly augusztusban fellőtt vállalati kiadás árazásról egyébként is csak pletykák keringenek. A végfelhasználóknak szánt ChatGPT Plus havi 20 dollárba kerül, és van egy önkiszolgáló verzió is 30 dollárért. A TechCrunch kiszúrt egy Reddit-threadet, amiben 150 munkaállomásra havi 60 dollár egységárról írnak, de 100 ezer munkaállomásnál valószínűleg kedvezőbb az árazás.

Már korábban bejelentették: egymilliárd

Mint a Reuters írja, az OpenAI-val aláírt megállapodás megfelel a PwC korábban bejelentett tervének, miszerint egymilliárd dollárt fektet generatív MI-technológiákba. Valószínűleg ennek a tervnek a része az is, hogy a PwC saját GPT-ket fejleszt majd (ezt az OpenAI hivatalosan idén januártól teszi lehetővé). Ezeket a GPT-ket a tanácsadók adóbevallások, dashboardok, riportok készítéséhez használhatják. A cég a belső képzéseiben azonban már jelenleg is nagymértékben támaszkodik az MI-re.

Az biztos, hogy a Big4 megnyerése komoly fegyvertény az OpenAI-nak. Sam Altmanék az utóbbi időben nagyon ráhajtottak arra, hogy a Microsoft mellett más (nagy)vállalati ügyfeleket is szerezzenek. Áprilisban Altman azt állította, hogy ebben is sikeresek: mintegy 600 ezer felhasználójuk van a Fortune 500-as cégeknél.

Ha igaz ez a szám, akkor a PwC belépésével igencsak jelentős lesz a növekedés. A megállapodás az OpenAI számára két szempontból is óriási lehetőség. Jelentős a PwC-n belül növekedési potenciál: a vállalatnak globálisan közel 330 ezer alkalmazottja van. Másrészt a tanácsadó cég felhasználóként hitelesebben tudja győzködni az ügyfeleket arról, hogy érdemes bevezetni a ChatGPT-t.

Piaci hírek

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.