Az új szerzemény a felhő alapú e-kereskedelmi platformot fejlesztő Demandware, amelyet a Salesforce nagyvonalú ajánlattal hozott el versenytársai orra elől.

A Salesforce.com szerdai bejelentése szerint 2,8 milliárd dollárért vásárolja fel a webes e-kereskedelmi szoftvermegoldásokat fejlesztő, szintén amerikai Demandware-t. Az akvizícióval a Salesforce újabb frontot nyit a tradícionális szoftvergyártó versenytársakkal (SAP, Oracle) szemben, amelyek már ugyancsak megjelentek saját, felhő alapú e-kereskedelmi szoftverszolgáltatásaikkal.

Jól menő piacra lépnek be

Az elektronikus kereskedelmi szegmens rohamos növekedésével a kereskedők és viszonteladók egyre erősítik online jelenlétüket, ez pedig növekvő igényt jelent az olyan szoftvertermékek iránt, amelyek segítenek a fizetések feldolgozásában vagy az árukészletek kezelésében.

A digitális e-kereskedelmi platformok piacának növekedése ráadásul belátható időn belül nem is lassul: az előrejelzések szerint 2020-ig évente 14 százalék körüli növekedéssel érdemes számolni, így a Gartner piackutató aktuális jóslataiban a globális forgalom négy év múlva már a 8,5 milliárd dollárt is simán eléri majd.

Nem véletlen, hogy a Salesforce által ajánlott, részvényenként 75 dolláros vételár igen magas, 56 százalékos prémiumot jelent a Demandware papírjainak keddi értékéhez képest. Ez az elemzők szerint azt is jelzi, hogy a cég felvásárlása iránt nem csak a Salesforce érdeklődött, mivel a magas ár mögött éles licitháborút sejtenek – van, aki konkrétan be is dobta az Oracle és az Adobe Systems nevét.

Szélesebb portfóliót építenek

A Demandware, melynek ügyfelei között olyan megrendelőket találhatunk, mint a L'Oreal vagy a Marks and Spencer, az elmúlt tíz pénzügyi negyedévében folyamatosan bővülő eladásokról számolt be, bár részvényeinek árfolyama több mint ötödével csökkent az elmúlt tizenkét hónap során.

A Demandware-tranzakciót a Salesforce közleménye alapján  a társaság július végén záruló második pénzügyi negyedévének végéig nyélbe is ütik, ami a szoftvercég korábban 8,2 milliárd dollárosra tervezett 2017-es bevételeit 100-120 millió dollárral növelheti, bár nyereségességét némileg ronthatja.

A Reuters által megszólaltatott piaci elemző szerint a Salesforce praktikusan már megnyerte a CRM-háborút, azonban mindenképpen portfóliójának szélesítésére és mélyítésére van szüksége, ha meg akarja őrizni vezető szerepét a technológiai innováció területén – a Demandware akvizíciója pedig éppen ezen a területen segíthet eltüntetni az egyik vakfoltot.

A vállalat ennek megfelelően folyamatosan keresi a cégfelvásárlások lehetőségét. A bejelentés kapcsán a Salesforce vezérigazgatója, Marc Benioff is úgy fogalmazott a CNBC-nek adott interjúban, hogy közel sem sikerül nyélbe ütniük az összes tervezett üzletet, de a Demandware felvásárlása most pont egy olyan kezdeményezés volt, amelyben sikerült megállapodásra jutniuk.

Piaci hírek

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.