Az NMHH felmérése alapján a világháló vívmányaival már a 2 éves gyerekek is ismerkednek. A túloldalon pedig bőven akad példa 85 feletti netezőre.

Meglehetősen érdekes eredményeket közölt a héten a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy még tavaly készült átfogó felmérés kapcsán. A hazai lakosságra nézve reprezentatív kutatás 3000 háztartás, illetve az ott élő 8130 személy hírközlési szokásait vizsgálta.

Az nem meglepő, hogy a válaszok alapján az aktív korú lakosság több mint 90 százaléka rendszeresen internetezik. Örömteli részletként említhető, miszerint még a 85 év körülieknek is a közel 20 százaléka rendszeresen böngészi a világhálót. Az ugyanakkor már inkább elgondolkodtató, hogy a gyerekek körében egyre korábban kezdődik az internethasználat.

 

Forrás: NMHH


A 15–50 éves korosztály tagjai között szinte már képtelenség netet nem használó embert találni itthon. Náluk ugyanis 97,1 százalékon áll a mutató. A 15 év alattiak körében ugyan jellemzően nem teljes körű az internethasználat (leginkább a szülői kontroll miatt), ám a rászokás egyre fiatalabb korban kezdődik. A vizsgálatban részt vevő családok szerint a 2 éves gyerekek 4 százaléka már internetezik, míg a 3 évesek közül 9 százalék használja – viszonylag rendszeresen – az internetet.

Az 51–53 évesek mindössze 7 százaléka marad ki az internet világából. 80 év fölött ez már 90 százalék, a 90 évnél idősebbek körében pedig gyakorlatilag 100 százalék. Az idősebb korcsoportot két tényező befolyásolja az internetezési szokásban: hogy magányos vagy társas életet él, illetve az iskolázottság. A 65 év feletti lakosság (1,9 millió fő) 34 százaléka internethasználó, a magukra maradt idősek 31 százalékban, a kétfős háztartásokban élők viszont 42 százalékban interneteznek.

A kutatásból kiderült, hogy az iskolázottságnak fiatalabb korban kevés befolyása van az internethasználatra. A 20 és 50 év közötti korosztályban mindenki – kivéve az alapfokú végzettséggel rendelkezőket – internetezik. Az 50 év felettiek körében viszont jelentős eltérés van az egyes végzettségi csoportok között. A felsőfokú végzettségű idősebbek otthonosan mozognak a világhálón: a 70 év körüli diplomások 80, míg a 80 év körülieknek is a 60 százaléka szeret barangolni a neten. Ugyanebben a korcsoportban a szakmunkásképzőt végzetteknek csak 40, illetve 20 százaléka internethasználó.

Közösség & HR

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.