Informatikai biztonsággal, műhelymunkával és startupokkal folytatódik a Bitport tavaszi, kétnapos CIO Hungary konferenciája.

Április 27-én rajtolt el a 2017-es CIO Hungary konferencia, amelynek első napi, délelőtti eseményeiről itt számoltunk be. Idei rendezvényünk fókuszában is a digitális átalakulás és a diszrupció, más szóval a teremtő rombolás áll, amit a konferencia mottójának választottunk. Kérdés ugyanis, hogy a különféle változásokra hogyan tud felkészülni egy hagyományos szervezet: az új technológiák bevezetése hozza magával új üzleti modelleket, vagy pont az új üzleti modellekhez kell megkeresni a megfelelő technológiákat?

Ebben a felállásban természetesen a CIO-k szerepét vizsgáltuk, kiegészítve olyan lényeges szempontokkal, mint például azzal, hogy az állam hogyan segítheti a vállalati versenyképesség növelését.

Idén tavasszal is újdonságokkal igyekeztük tartalmasabbá tenni az informatikai vezetők legnagyobb éves seregszemléjét; ezek egyike az előadásokkal párhuzamosan zajló workshopok elindítása volt. Száznál is több regisztrált CIO vendégünk ezúttal hét különböző témában jelentkezhetett a kis csoportos műhelymunkára, hogy más megközelítésben is tárgyalhassák a CIO Hungary plenáris előadásaiban felbukkanó témákat.

A konferencia első napján az IT-szervezet és az IT-stratégia összehangolása (Budai-Tüske Gábor, Groupama Biztosító), a szoftverbeszerzés, szoftvervagyon-gazdálkodás és a shadow IT (Zidó Péter, MOL Csoport), a felhőszolgáltatásokra vonatkozó szerződések buktatói (Gally Eszter, Réti, Antall és Tsa.), illetve az analitikai és big data megoldások hatékony implementációja (Arató Bence, BI Portál) került terítékrea workshopokon.

A biztonság nem megy ki a divatból

A délutáni szekció első részét egy mindig aktuális témának, az informatikai biztonságnak szenteltük. Kemendi Zsolt, az Invitech Solutions műszaki igazgatója az Invitel Csoport és a társaság ügyfeleinek szempontjából mutatta be, hogyan működik a sérülékenységelemzés és reakció az Invitelnél, különös tekintettel a cég menedzselt szolgáltatásainak üzemeltetési gyakorlatára.

Az Aruba Cloud részéről Takács-Szalai Csilla beszélt a GDPR-ről, vagyis az európai Általános Adatvédelmi Rendeletről és annak hatásáról az európai felhőszolgáltatókra. Ehhez kapcsolódóan a Szerencsejáték Zrt. informatikai igazgatóságának főosztályvezetője, Ádám Károly az adatvédelmi rendeletre való felkészülés feladatait és munkamódszereit mutatta be az egy év múlva élesedő szabályozás tekintetében.

A Fortinet CEE-től érkezett előadónk, Ondřej Šťáhlavský az informatikai rendszerek bővítéséről, ennek kapcsán pedig az adatvédelmi struktúrák a bővített rendszerekre való aklalmazásáról tartott prezentációt, kitérve cég architekturális megközelítésére és a harmadik generációs hálózati biztonság automatizált megoldásaira a szofisztikált fenyegetésekkel szemben.

A CIO a szolgáltatói strartégiát is alakítja

Délután sem maradtunk esettanulmány nélkül: Hargitai Zoltán, a G.K.S. Swietelsky Ingatlanforgalmazó informatikai vezetője a TopDesk meghívására az IT-folyamatok optimalizálását mutatta be a G.K.S. Switelskynél. Ebből megismerhettük a vállalat 2012 előtti és utáni IT szervezeti felépítését, az alkalmazott ticketing rendszer kiválasztásának és leváltásának szempontjait, illetve azt, hogy milyen érvek szólhatnak a fizetős szoftverek mellett az esetleges ingyenes alternatívával szemben.

Az OTP Mobil üzletfejlesztésért felelős ügyvezető-helyettese, Al-Absi Gáber Seif a lehetséges online payment szolgáltatói stratégiákat és a stratégia megtervezéséhez rendelkezésre álló eszközöket mutatta be az általuk fejlesztett SimplePay fizetési rendszeren keresztül, amely már havi 50 ezenél is több tranzakció lebonyolításával dicsekedhet.

A saját payment stratégia kialakítása ma már minden B2C vagy akár B2B üzletnek alapvető feladata, figyelmbe véve a felhasználói szokások változását – különösen, hogy a mobile-only felhasználás terjedése és általában az end-to-end felhasználói élmény keresése egyáltalán nem csak a legújabb generációkra jellemző. A dolog működését jellemzően a CIO-k ismerhetik fel, és annak jelentőségeit ők is tudják lefordítani, így ebben az esetben egyértelműen az informatikai vezető tekinthető a változás hajtóerejének.

Bemutatkoztak a B2B startupok

Az OTP saját startupjának szereplése egyben felvezetése is volt az első nap záró programjának. A workshopok bevezetése mellett ugyanis az idei konferencia másik (reményeink szerint hagyományteremtő) újdonsága volt, hogy ebben az évben lehetőséget teremtünk a piacra vitel elején vagy előtt álló, nagyvállalati megoldásokat fejlesztő startup vállakozások bemutatkozására is.

A Vezető Informatikusok Szövetségének segtségével lebonyolított pályázat jelentkezői közül ezúttal három, a VISZ által kiválasztott vállalkozás kapott lehetőséget egy rövid esettanulmány prezentációjára.

Mudri György (aggreg8.io) az első hazai automatikus PFM alkalmazást és a cég által fejlesztett B2B pénzügyi adataggregátort mutatta be a közönségnek. Csillag Péter (VirtDB) egy SAP adatintegrációs megoldást ismertetett, amely a költségeket, a licenceléssel kapcsolatos kockázatokat és a fejlesztések nehézségeit is mérsékli. Samarjai Zsolt (iSave) egy mentési megoldással érkezett, amely a hordozható gépeken tárolt adatok biztonságát hivatott garantálni olyan készségekkel, mint például az ezsközök ultragyors távoli, beállításokat is magában fogaló újratelepítése.

Beszámolónkat a második nap délelőtti szekciójával folytatjuk. Rekord számban megjelent CIO vendégeink a folytatásban további hét előadáson és három dedikált workshopon vehetnek részt. Az első napi keynote előadásából képet kaphattunk róla, hogy a mesterséges intelligencia utolérheti vagy meghaladhatja-e valaha az emberit, de tudunk-e bármit is az utóbbiról? Ez is kiderül a CIO Hungary második napján.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.