A böngésző része lesz az ESET víruskereső motorja, amely sandbox környezetben szűri a letöltött kódokat.

Részben újdonságokkal, részben régebbi eszközök integrálásával erősítette meg a Google a Chrome böngésző biztonságát. A jövőben így ez a belső takarít csapat segíti a küzdelmet a kártékony programok és bővítmények ellen. A Google igyekezett a végletekig egyszerűsíteni a kezelést, általában két lehetőség közül választhatunk: elfogadjuk a böngésző által javasolt-ajánlott műveletet (remove, restore stb.) vagy figyelmen kívül hagyjuk a javaslatot (cancel).

Beépül Cleanup Tool

A Google korábban is kínált karbantartó-tisztító eszközt a böngészőjéhez. A Chrome Cleanup Tool azonban önálló eszköz volt, így kevésbé volt kézenfekvő a használata. Ezért is döntött úgy a cég, hogy beépíti a böngészőbe, és egyúttal automatizmusokat is kialakít a használatában. Például képes lesz automatikusan detektálni azokat az alkalmazásokat, melyek valamilyen módon veszélyt jelentenek a böngésző integritására és beállításaira. Első körben a windowsos kiadások kapják meg az eszközt.

A Cleanup Tool képes eldönteni egy alkalmazásról azt is, hogy az kártékony vagy sem. Ehhez a Google nem fejlesztett saját víruskereső motort, hanem szövetkezett az ESET-tel, és a szlovák IT-biztonsági cég motorját építette be a böngészőbe. A keresőmotor a Chrome által eddig is használt sandbox környezetben szűri a letöltött kódokat. De a keresőmotor hatóköre csak a böngészőre korlátozódik, a rendszeren futó egyéb biztonsági szoftvereket nem lehet vele kiváltani – figyelmeztet a Google. Csak azokat a szoftvereket távolítja el ugyanis, amelyek nem felelnek meg a Google irányelveinek.

Ha valami matat a beállításokban...

Nagyon hasznos újdonság azoknak a beépülőknek a detektálása, melyek módosítják a böngésző beállításait. Az ún. "hijacked settings detection" révén ilyenkor figyelmeztet, és fel is kínálja a felhasználónak, hogy egy kattintással visszaállíthatja a korábbi beállításokat. Ez sokat segít az adathalász oldalak elleni védekezésben. A funkció révén ugyanis a böngésző azonnal riaszt, ha egy bővítmény megváltoztatja az alapértelmezett keresőt, a böngésző kezdőoldalát vagy például a proxybeállításokat. Ezek azok a beállítások, amiket a kártékony beépülők hajlamosak módosítani, hogy például a felhasználót egy ismeretlen oldalra irányítsák. Ha a figyelmeztető ablakot a felhasználó figyelmen kívül hagyná, később a chrome://settings/resetProfileSettings címről is "resetelheti” a böngészőt, ha azt már a menüből nem tudná megcsinálni.

Abban is segít a beépített Cleanup Tool, hogy végleg eltávolíthassunk nem kívánt Chrome-bővítményeket, melyek újra és újra képesek telepíteni magukat. Az olyan beéplőket és eszközöket, melyek ezzel a veszéllyel fenyegetnek, képes lesz elő is szűrni a Chrome. Működése szintén egyszerű, és transzparens is, mert mutatja, hogy milyen állományokat távolít el.

A legfrissebb windowsos kiadásban (62.0.3202.62) már élesben működik az új Cleanup Toolt, de a Google ígérete szerint hamarosan érkezik a többi platformra is.

Biztonság

Jöhetnek az 5G-s iPhone-ok, kiegyezett az Apple és a Qualcomm

Emiatt az Intel húzza a rövidebbet. Két évnyi huzavona után peren kívül rendezte egymással a vitás kérdéseit a két vállalat.
 
Nem közvetlenül az új technológiák, hanem a kiélezett versenyhelyzet, a gyorsan változó piaci igények és a vállalatok fájdalompontjai hajtják előre a fejlődést.

a melléklet támogatója a T-Systems

Hirdetés

T-Systems: rendszerintegrátor a gyártósorok mellett

A teljesen automatizált gyártósortól a szakmai kompetenciát kereső beszállítóig sokféle gyártóüzemmel találkozhatunk a hazai iparban. Megoldásszállítóként ezért az ügyfelek problémáit kell feltárni, és azok megoldásához kell optimális technológiát kínálni – állítja Kalmár Ákos, a T-Systems Magyarország vezérigazgató-helyettese és Tóth P. Péter üzletág-igazgató.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.