Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hagyományos informatikai alkalmazások és új típusú, analitikai munkaterhelések kiszolgálása között őrlődnek napjainkban az IT osztályok, miközben a költségkeret és a meglévő infrastruktúra bonyolultsága korlátozza lehetőségeiket. Elég nehéz így az üzlet digitális átalakulását támogatni, miközben a vállalatok nem engedhetik meg maguknak, hogy késlekedjenek a transzformációval. 

A Dell Technologies a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálására tavaly májusban jelentette be a Dell EMC PowerStore tárolócsaládot, amely teljesen új fejlesztésű szoftverarchitektúrájának, beépített intelligenciájának és automatizáltságának köszönhetően kiugróan nagy teljesítménnyel, hatékonysággal és méretezhetőséggel modern infrastruktúra platformként segíti a vállalatok digitalizációs törekvéseit és az IT csapatok munkáját.

– Exponenciálisan nő az adattömeg, amellyel a vállalatok dolgoznak, ráadásul nemcsak az adatok mennyisége, hanem változatossága és sebessége is hasonló tempóban nő, így a szervezetek adatigényei is mind szerteágazóbbak – mondta Horváth Kálmán, a Dell Technologies mérnök-tanácsadója. – Az IT osztály kiszolgálhatja őket a tárkapacitás növelésével is, de ez költséges választásnak bizonyulhat. A PowerStore jobb megoldást ad, intelligens módon, deduplikálással növeli az adattárolás hatékonyságát, amelynek 4:1-es arányát garantáljuk. Minthogy az SSD-k ára a várakozással ellentétben nem csökkent a HDD-k árszintjére, deduplikálással a vállalatok all flash tárolóikban jelentős költségmegtakarítást érhetnek el, 4:1-es arány mellett 100 terabájt kapacitás helyett például elegendő 25 terabájtot vásárolniuk.

A PowerStore tárolók intelligens deduplikációja és tömörítési funkciója mindig bekapcsolt állapotban van, a tömörítést pedig nem a fő processzor, hanem külön hardveregység végzi, így a folyamatos adatcsökkentés nincs kihatással sem a teljesítményre, sem a megbízhatóságra – mondta a szakember. A média- és a bináris fájlok, valamint a szerver oldalon tömörített és titkosított adatok nem számítanak bele a 4:1-es arány elérésének ellenőrzésébe, és a garancia érvényesítésének van néhány további feltétele (pl. megfelelő szintű támogatás vásárlása, kapacitáskihasználás), de ezeket a gyártó Future-Proof programjának mindössze kétoldalas felhasználói szerződése könnyen áttekinthetővé teszi. Mi több, a Dell Technologies egyedi deduplikációs rátát is számol és garantál az ügyfelek konkrét adatkörnyezetére, és ha a PowerStore azt nem érné el, akkor a vásárolt kapacitás 50 százalékáig kárpótolja őket.

AppsON – virtualizált alkalmazások a tárolón

Tavalyi bejelentésekor a Dell EMC PowerStore hétszer gyorsabb volt, háromszor rövidebb válaszidőkkel, mint a gyártó más, középkategóriás tárolói. Operációs rendszerének idén májusban megjelent 2.0-s verziójával a PowerStore további 25 százalékkal növelte nyers teljesítményét. Ráadásul ez egy átlag, a teljesítmény növekedése minden konkrét mérésnél más lehet, a vállalatok a gyakorlatban 65-450 százalékos gyorsulásokat mértek.

A verziófrissítés egyik fontos újdonsága, hogy az eddig is támogatott Storage Class Memory (SCM) modulokat a felhasználók flash meghajtókkal keverhetik ugyanabban a tárolóban. A PowerStore az SCM-et ebben az esetben egyedül metaadat-rétegezésre használja, de ezzel akár 15 százalékkal csökkenti az alkalmazások késleltetését, azaz szintén növeli a teljesítményt. A 2.0-s verzióval a csatlakoztatott szerverek immár NVMe over Fiber Channel protokollon keresztül is kaphatnak tárterületet, ha a vállalatnál meglévő SAN switchek támogatják ezt, de az újabb SAN switchek már ismerik ezt a technológiát. A PowerStore fizikai interfészén a hagyományos SCSI és az új NVMe over Fiber Channel jól megfér egymás mellett, ami jelentősen megkönnyíti az adatközpont modernizálást, mivel az esetek többségében ehhez elegendő egy szoftverfrissítés. 

T és X modellek alkotják a PowerStore termékcsaládot – előbbiek hardverén a gyártó telepítette a PowerStore operációs rendszert, az X modelleknél viszont a VMware ESXi hypervisora került a vasra, és ezen virtuális gépként fut a PowerStore szoftvere a fizikai erőforrások dedikált 50 százalékán. A fennmaradó erőforrásokon a vállalatok saját virtuális gépeiket futtathatják például nagyon rövid válaszidőket követelő peremhálózati környezetek, valós idejű analitikai alkalmazások kiszolgálásához. A 2.0 verzió újdonsága, hogy mostantól az X modellek is méretezhetők kifelé (scale out), azaz a felhasználók belőlük is építhetnek akár négy appliance-ből álló klasztert.

Programozható infrastruktúraként a Dell EMC PowerStore támogatja többek között a Kubernetes, az Ansible és a VMware felügyeleti és orkesztrációs keretrendszereit, így az alkalmazásszállítás átfutási idejét napokról másodpercekre rövidítheti, továbbá gépi tanulással és intelligens automatizálással a kötetek elosztására fordított emberórák számát is 99 százalékkal csökkenti.

PowerStore 500 – nagy tárolás kicsiben és okosan

Megérkezett a májusban bemutatott Dell EMC PowerStore 500, így belépő szintű modellel bővült a Dell Technologies tárolócsaládjának itthon elérhető – 1000-es, 5000-es és 9000-es modelleket felölelő – választéka.

Horváth Kálmán
Dell Technologies

– A PowerStore 500 alacsonyabb árfekvésével nagyvállalati szintű adattárolást tesz hozzáférhetővé a vállalkozások szélesebb körében – mondta Horváth Kálmán. – A belépő szintű modellből egyedül T változat készül, de a funkcionalitás tekintetében a kompromisszumoknak ezzel vége. A PowerStore 500 ugyanazt a szoftvert futtatja, mint a termékcsalád többi tagja és nyers teljesítménye is mindössze 8-10 százalékkal kisebb, mint az 1000-es modellé. Meghajtóik számában annál nagyobb a különbség. Az 1000-esbe ugyanis legfeljebb 21 SSD helyezhető, mert az utolsó 4 slot dedikált NVRAM-okat tartalmaz az írási cache miatt. Az 500-asban viszont más módon működik az írási cache folyamat (kontrollerek közötti tükrözéssel) nincs külön NVRAM, ezen a funkción a két node processzora osztozik, és áramkieséskor a gyorsítótár tartalmát akkumulátoros üzemmódban írja ki. A belépő szintű modellbe így 25 meghajtó rakható, vagyis a 2U méretű eszközből, 15 terabájtos meghajtókkal és 4:1-es deduplikációval számolva, 1,2 petabájt effektív kapacitás hozható ki. Bár felfelé nem skálázható, mint a 96 darab SSD-t befogadó 1000-es, a PowerStore 500 kifelé ugyanúgy skálázható, és egységes felügyelet mellett a klaszterben más modellekkel is kombinálható.

Mindez jól érzékelteti a PowerStore termékcsalád kimagasló képességeit. A 4:1-es deduplikációs garancia érvényesítéséhez minden modellhez érdemes a Dell EMC ProSupport támogatását választani. Újdonság az Anytime Upgrade program, amelyben a részt vevő vállalatok ingyen megkapják az újonnan megjelenő kontrollereket, és a gyártó azok cseréjét is elvégzi.

– Ügyfeleink az új kontrollerrel megkapják a nagyobb teljesítményt, az újabb funkciókat, mindig a legfejlettebb technológiára frissíthetnek – mondta Horváth Kálmán. – Egyedülálló szolgáltatásunkkal a vállalatok a platformok közötti migrálással járó költségeket és fennakadásokat is elkerülhetik, tárolókörnyezetük teljesítménye, hatékonysága és méretezhetősége folyamatosan dobogós lesz.


Ha további érdekességeket szeretne megtudni a tárolási trendekről és megoldásokról, látogasson el a Transformation Expert oldalra, ahol további cikkeket olvashat és online eseményeket nézhet vissza a témában!

Piaci hírek

Robotkutyák járőröznek az amerikai űrhaderő bázisán

A biztonsági és a kárfelmérésekkel összefüggő feladatok során tehermentesítik az emberi személyzetet, akik távolról vagy hangos utasításokkal is irányíthatják az autonóm üzemre képes robotokat.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.