Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.
Hirdetés
 

Hagyományos informatikai alkalmazások és új típusú, analitikai munkaterhelések kiszolgálása között őrlődnek napjainkban az IT osztályok, miközben a költségkeret és a meglévő infrastruktúra bonyolultsága korlátozza lehetőségeiket. Elég nehéz így az üzlet digitális átalakulását támogatni, miközben a vállalatok nem engedhetik meg maguknak, hogy késlekedjenek a transzformációval. 

A Dell Technologies a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálására tavaly májusban jelentette be a Dell EMC PowerStore tárolócsaládot, amely teljesen új fejlesztésű szoftverarchitektúrájának, beépített intelligenciájának és automatizáltságának köszönhetően kiugróan nagy teljesítménnyel, hatékonysággal és méretezhetőséggel modern infrastruktúra platformként segíti a vállalatok digitalizációs törekvéseit és az IT csapatok munkáját.

– Exponenciálisan nő az adattömeg, amellyel a vállalatok dolgoznak, ráadásul nemcsak az adatok mennyisége, hanem változatossága és sebessége is hasonló tempóban nő, így a szervezetek adatigényei is mind szerteágazóbbak – mondta Horváth Kálmán, a Dell Technologies mérnök-tanácsadója. – Az IT osztály kiszolgálhatja őket a tárkapacitás növelésével is, de ez költséges választásnak bizonyulhat. A PowerStore jobb megoldást ad, intelligens módon, deduplikálással növeli az adattárolás hatékonyságát, amelynek 4:1-es arányát garantáljuk. Minthogy az SSD-k ára a várakozással ellentétben nem csökkent a HDD-k árszintjére, deduplikálással a vállalatok all flash tárolóikban jelentős költségmegtakarítást érhetnek el, 4:1-es arány mellett 100 terabájt kapacitás helyett például elegendő 25 terabájtot vásárolniuk.

A PowerStore tárolók intelligens deduplikációja és tömörítési funkciója mindig bekapcsolt állapotban van, a tömörítést pedig nem a fő processzor, hanem külön hardveregység végzi, így a folyamatos adatcsökkentés nincs kihatással sem a teljesítményre, sem a megbízhatóságra – mondta a szakember. A média- és a bináris fájlok, valamint a szerver oldalon tömörített és titkosított adatok nem számítanak bele a 4:1-es arány elérésének ellenőrzésébe, és a garancia érvényesítésének van néhány további feltétele (pl. megfelelő szintű támogatás vásárlása, kapacitáskihasználás), de ezeket a gyártó Future-Proof programjának mindössze kétoldalas felhasználói szerződése könnyen áttekinthetővé teszi. Mi több, a Dell Technologies egyedi deduplikációs rátát is számol és garantál az ügyfelek konkrét adatkörnyezetére, és ha a PowerStore azt nem érné el, akkor a vásárolt kapacitás 50 százalékáig kárpótolja őket.

AppsON – virtualizált alkalmazások a tárolón

Tavalyi bejelentésekor a Dell EMC PowerStore hétszer gyorsabb volt, háromszor rövidebb válaszidőkkel, mint a gyártó más, középkategóriás tárolói. Operációs rendszerének idén májusban megjelent 2.0-s verziójával a PowerStore további 25 százalékkal növelte nyers teljesítményét. Ráadásul ez egy átlag, a teljesítmény növekedése minden konkrét mérésnél más lehet, a vállalatok a gyakorlatban 65-450 százalékos gyorsulásokat mértek.

A verziófrissítés egyik fontos újdonsága, hogy az eddig is támogatott Storage Class Memory (SCM) modulokat a felhasználók flash meghajtókkal keverhetik ugyanabban a tárolóban. A PowerStore az SCM-et ebben az esetben egyedül metaadat-rétegezésre használja, de ezzel akár 15 százalékkal csökkenti az alkalmazások késleltetését, azaz szintén növeli a teljesítményt. A 2.0-s verzióval a csatlakoztatott szerverek immár NVMe over Fiber Channel protokollon keresztül is kaphatnak tárterületet, ha a vállalatnál meglévő SAN switchek támogatják ezt, de az újabb SAN switchek már ismerik ezt a technológiát. A PowerStore fizikai interfészén a hagyományos SCSI és az új NVMe over Fiber Channel jól megfér egymás mellett, ami jelentősen megkönnyíti az adatközpont modernizálást, mivel az esetek többségében ehhez elegendő egy szoftverfrissítés. 

T és X modellek alkotják a PowerStore termékcsaládot – előbbiek hardverén a gyártó telepítette a PowerStore operációs rendszert, az X modelleknél viszont a VMware ESXi hypervisora került a vasra, és ezen virtuális gépként fut a PowerStore szoftvere a fizikai erőforrások dedikált 50 százalékán. A fennmaradó erőforrásokon a vállalatok saját virtuális gépeiket futtathatják például nagyon rövid válaszidőket követelő peremhálózati környezetek, valós idejű analitikai alkalmazások kiszolgálásához. A 2.0 verzió újdonsága, hogy mostantól az X modellek is méretezhetők kifelé (scale out), azaz a felhasználók belőlük is építhetnek akár négy appliance-ből álló klasztert.

Programozható infrastruktúraként a Dell EMC PowerStore támogatja többek között a Kubernetes, az Ansible és a VMware felügyeleti és orkesztrációs keretrendszereit, így az alkalmazásszállítás átfutási idejét napokról másodpercekre rövidítheti, továbbá gépi tanulással és intelligens automatizálással a kötetek elosztására fordított emberórák számát is 99 százalékkal csökkenti.

PowerStore 500 – nagy tárolás kicsiben és okosan

Megérkezett a májusban bemutatott Dell EMC PowerStore 500, így belépő szintű modellel bővült a Dell Technologies tárolócsaládjának itthon elérhető – 1000-es, 5000-es és 9000-es modelleket felölelő – választéka.

Horváth Kálmán
Dell Technologies

– A PowerStore 500 alacsonyabb árfekvésével nagyvállalati szintű adattárolást tesz hozzáférhetővé a vállalkozások szélesebb körében – mondta Horváth Kálmán. – A belépő szintű modellből egyedül T változat készül, de a funkcionalitás tekintetében a kompromisszumoknak ezzel vége. A PowerStore 500 ugyanazt a szoftvert futtatja, mint a termékcsalád többi tagja és nyers teljesítménye is mindössze 8-10 százalékkal kisebb, mint az 1000-es modellé. Meghajtóik számában annál nagyobb a különbség. Az 1000-esbe ugyanis legfeljebb 21 SSD helyezhető, mert az utolsó 4 slot dedikált NVRAM-okat tartalmaz az írási cache miatt. Az 500-asban viszont más módon működik az írási cache folyamat (kontrollerek közötti tükrözéssel) nincs külön NVRAM, ezen a funkción a két node processzora osztozik, és áramkieséskor a gyorsítótár tartalmát akkumulátoros üzemmódban írja ki. A belépő szintű modellbe így 25 meghajtó rakható, vagyis a 2U méretű eszközből, 15 terabájtos meghajtókkal és 4:1-es deduplikációval számolva, 1,2 petabájt effektív kapacitás hozható ki. Bár felfelé nem skálázható, mint a 96 darab SSD-t befogadó 1000-es, a PowerStore 500 kifelé ugyanúgy skálázható, és egységes felügyelet mellett a klaszterben más modellekkel is kombinálható.

Mindez jól érzékelteti a PowerStore termékcsalád kimagasló képességeit. A 4:1-es deduplikációs garancia érvényesítéséhez minden modellhez érdemes a Dell EMC ProSupport támogatását választani. Újdonság az Anytime Upgrade program, amelyben a részt vevő vállalatok ingyen megkapják az újonnan megjelenő kontrollereket, és a gyártó azok cseréjét is elvégzi.

– Ügyfeleink az új kontrollerrel megkapják a nagyobb teljesítményt, az újabb funkciókat, mindig a legfejlettebb technológiára frissíthetnek – mondta Horváth Kálmán. – Egyedülálló szolgáltatásunkkal a vállalatok a platformok közötti migrálással járó költségeket és fennakadásokat is elkerülhetik, tárolókörnyezetük teljesítménye, hatékonysága és méretezhetősége folyamatosan dobogós lesz.


Ha további érdekességeket szeretne megtudni a tárolási trendekről és megoldásokról, látogasson el a Transformation Expert oldalra, ahol további cikkeket olvashat és online eseményeket nézhet vissza a témában!

Piaci hírek

Lebuktatta az OpenSignal az amerikai 5G-t, alig gyorsabb a 4G-nél

A felhasználók agyának rózsaszín köddel borításában profik a szolgáltatók. Meglehet, túl bonyolult is a technológia.
 
Míg korábban a kínálat szűkösségén fanyaloghattunk, most inkább a bőség zavara viheti tévútra a vállalatokat.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.