A GPT-3.5-ről, és nem az erősebb GPT-4-ről van szó, de valószínűleg így sokan próbálják majd ki első ízben az MI-chatbotot.

Az OpenAI hétfőn jelentette be, hogy megnyitja a ChatGPT ingyenes változatát a nem regisztrált felhasználók számára is, mivel küldetésének tekinti, hogy széles körben elérhetővé tegye az ehhez hasonló eszközöket, és minél több embert hozzásegítsen a mesterséges intelligencia által nyújtott előnyökhöz. Ahogy a beszámolókban kiemelik, az említett előnyök minimum kölcsönösek, hiszen a több felhasználó több adatot jelent a vállalatnak a modellek képzéséhez, és valószínűleg olyanok is lesznek, akik ennek nyomán döntenek a GPT-4 előfizetés mellett a régebbi GPT-3.5 helyett.

A társaság közleménye ettől függetlenül kitér rá, hogy a beállítások között a fiók nélküli felhasználók is letilthatják az általuk generált tartalom alkalmazását az MI tanításához. Az OpenAI ezen felül olyan biztosítékokról is ír a promptok vagy a létrehozott tartalom kapcsán, amelyek az eddigieknél szélesebb körben blokkolják a lehetőségeket, és a visszaélések felderítéséért és megszüntetéséért felelős szakembereik állítólag annak megfelelően alakítják az új funkciókat, hogy milyen váratlan fenyegetésekkel szembesülnek majd a ChatGPT ilyen irányú megnyitását követően.

Fenyegetések pedig biztosan lesznek

Az egyelőre nem derült ki, hogy milyen új kategóriák esnek a tiltás alá, de az OpenAI szóvivője szerint a fejlesztések során figyelembe vették, hogy a kijelentkezett GPT-3.5 felhasználók hogyan próbálhatják meg kijátszani a rendszert. A regisztráció nélküli hozzáférést egyébként fokozatosan vezetik be, vagyis annak, aki éppen nem találkozik a lehetőséggel, azt javasolják, hogy később próbálkozzon újra. A fiók létrehozásának előnyei ettől függetlenül egyértelműek maradnak, mint amilyen mondjuk az előzmények mentése, áttekintése és megosztása, vagy a hang alapú használat.

Kérdés, hogy tényleg sikeresek lesznek-e a "tartalomvédelmi biztosítékok" a kiskorú felhasználók esetében, vagy sikerül-e megakadályozni az adatkaparásnak (data scraping) nevezett visszaéléseket, miután lényegében egy ingyenes GPT-3.5 API-t tesznek elérhetővé. Az OpenAI-t mindenesetre ma már 185 országban több mint 100 millió ember használja heti rendszerességgel a ChatGPT-t, ami nyilván lenyűgöző fejlődést jelent egy másfél évvel ezelőtt indított szolgáltatás esetében – nem beszélve magáról a márkáról, amelyről két évvel korábban még alig hallott valaki.

Közösség & HR

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.