Ötletfázisban lévő kezdő vállalkozások csatlakozhatnak a K&H induló startup programjához. A feltételeket most ismertették a bank szakértői.

Újabb szereplővel gyarapszik a ma már széles körű és változatos iparágakat képviselő támogatóval rendelkező magyarországi startupos ökoszisztéma. Ezúttal az egyik legnagyobb hazai pénzinttézet, a K&H jelentette be célirányos projektjének indulását. A Start it@K&H inkubátorprogramba február 10-ig jelentkezhetnek a kezdő vállalkozások.

Nemcsak fintech startupokra számít

A bank a nagy fejlődési potenciállal rendelkező, jellemzően korai fázisban lévő vállalkozások jelentkezését várja, legyenek azok a gazdaság bármelyik ágazatából származók. "Olyan, még az ötletfázisban lévő induló cégeket keresünk, ahol az elképzelés, a csapat és az elkötelezettség is megvan a robbanásszerű fejlődéshez" – emelte ki a program elvárásait Németh Balázs, a K&H Változáskezelés divíziójának vezetője. Kérdésre válaszolva megjegyezte, a program beindítása nem azt a célt szolgálja, hogy ily módon épülhessen ki a pénzintézet fintech háttere.

Hozzátette tudomásuk szerint még nem éri el az ezret a magyarországi startup projektek száma, de ennek csupán a negyede jutott már el valamilyen figyelemre méltó szintre. Még kevesebb az igazán globális sikerű hazai vállalkozás, példaként a ma már NNG-ként ismert navigációs szoftvereket fejlesztő társaságot említette.  

Az, hogy csak kevesen veszik az akadályokat a nemzetközi porondon is, szerinte azzal magyarázható, hogy az ötlet és az induló csapat elkötelezettsége önmagában még nem elegendő a sikerhez, szükség van egy szakértő megvalósító csapatra is.
A K&H a belga anyabanknál már évek óta működő hasonló program mintájára és az ott felgyülemlett tapasztalatokra építve három hónappal ezelőtt indította el a projekt tesztüzemét, amibe máris négy kezdő vállalkozást vont be, van köztük energetikai, logisztikai profilú és szoftverfejlesztő is. Az éles üzembe még további 8-10 vállalkozás kapcsolódhat be.

Mit várhatnak a sikerrel pályázók?

A pályázókat hat hónapos inkubációs program várja, ami további hat hónappal kibővíthető. A bank a kibontakozáshoz jól felszerelt belvárosi közösségi irodai teret biztosít, az infrastruktúrát a nyertes startupok térítésmentesen vehetik igénybe. Ezen felül folyamatos üzleti tanácsadást és képzést is kapnak, kéthetente pedig nyilvános előadásokon keresztül találkozhatnak a különböző szektorok szakértőivel, valamint dedikált iparági mentorok segítik a további, remélhetőleg lendületes fejlődést. A startupok kihasználhatják a K&H hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerét, hogy eljussanak a globális megmérettetésig is.

Pályázni azok a legalább 2-3 fős kezdő vállalkozások tudnak, amelyeknek az ötlete piacképesnek ígérkezik. A csapatból legalább egy főnek használható angol nyelvtudással kell rendelkeznie. Elvárás, hogy az inkubáció alatt rendszeresen megjelenjenek a közösségi irodában és részt vegyenek a már említett szakmai rendezvényeken.   

Elhangzott, hogy Európában a startupok 60 százaléka hét technológiai területen működik, köztük még mindig a legnagyobb arányú (15%) a szoftverfejlesztés, valamint a szoftverekhez kapcsolódó szolgáltatások (12%). Meglepő, hogy a mobil és a webapplikációkkal foglalkozók csupán a 7 százalékát teszik ki, pénzügyi technológiával pedig még ennél is kevesebben, mindössze 5 százalék foglalkozik.

Piaci hírek

Nyerészkedni akartak az AMD processzorhibáinak felfedezői?

Az izraeli kutatók nem tartották be az ilyenkor szokásos 90 napos türelmi időt - vélhetőleg azért, mert a megdőlő részvényárfolyamból nyereségre akartak szert tenni. Az AMD közben alig pár hét alatt előállhat a javításokkal.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.