Az amerikai nukleáris iparban tett kirándulással magát alaposan megégető japán vállalat biztató jövő elé néz. Már ha minden a tervek szerint alakul.

Az elmúlt négy évben nem volt példa arra, amit a Toshiba most bejelentett: jövőre vonatkozó becslései szerint nyereséget vár éves szinten. Úgy tűnik, az idén végre úrrá lesz az amerikai Westinghouse nukleáris erőmű kapcsán elszenvedett veszteségeken.

Változás a cégvezetésben

Nobuaki Kurumatani, a Sumitomo Mitsui Financial Group - a Toshiba egyik legnagyobb hitelezőjének - korábbi vezérigazgatója lett a vállalat vezetője, pontosabban április elsején lép hivatalba az új CEO. A pénzintézettől érkező Kurumatani feladata elsősorban a hosszú távú stratégia megalkotása lesz, emellett a külső felekkel való üzletek tető alá hozásáért fog felelni, jelentette be a japán elektronikai óriás.

A jelenlegi CEO, Szatosi Cunakawa (Satoshi Tsunakawa), aki eddig a vállalat pénzügyi kríziséből való kilábalását intézte, a jövőben is a cégnél marad. Ügyvezető igazgatóként (COO) dolgozik tovább, és az ő felelőssége lesz a napi szintű működés megszervezése és felügyelete.

A kinevezésekkel párhuzamosan azt is bejelentette a vállalat, hogy a márciussal véget érő üzleti évében várhatóan 4,9 milliárd dolláros nyereséget tud majd felmutatni a vállalat. Ez jelentős változás a korábbi, nagyjából 1 milliárd dollárosra várt veszteséghez képest, de még az elemzői közel 2 milliárd dolláros profitvárakozásokat is jócskán meghaladja.

Ennek fő oka, hogy a Toshiba sikeres tárgyalásokat folytatott a Westinghouse Electric eladásáról fedezeti alapok egy csoportjával, utóbbi pedig úgy döntött, átveszi a jelenleg csődben levő energetikai részleget. Ez a megállapodás nem csak nagy terhektől szabadítja meg a japánokat, de egyben komoly adózási előnyökkel is jár számukra.

Mégsem kell eladni a chipbizniszt?

A nettó nyereség visszatérése, plusz a tengerentúli befektetési alapoktól való 5,5 milliárd dolláros tőkebevonás nagyban hozzásegítette a Toshibát a pénzügyi pácból való kilábaláshoz. Ezzel elkerülheti, hogy sorban a második üzleti évében is negatív cégérték-változást mutasson fel, amit a japán értékpapírpiac-szabályzás a tőzsdéről való kizárással büntetne.

Emellett még egy téren csökkentheti a nyomást a vállalat: most már közel sincsen olyan kényszerítő helyzetben, mint tavaly, így nem feltétlenül kell értékesítenie chipgyártó üzletágát. Az egykor a SanDiskkel közösen alapított memóriagyártó részlegének eladási kísérleteiről sokat írtunk; a Toshiba korábbi partnerét bekebelező Western Digital gyakorlatilag folyamatosan megakadályozta az üzlet nyélbe ütését. Az amerikaiak hozzáállása mindazonáltal érthető: a közös leányvállalat a világ második legnagyobb NAND lapkákat gyártó cége, és rengeteg profitot termel.

Új alapokra helyezheti tehát a magánbefektetőkből álló Bain Capitallal folytatott tárgyalásait a Toshiba. Még az is lehet, hogy eláll az üzlettől, hiszen, mint kiderült, a vállalat nyereségét kizárólag ennek a részlegnek köszönheti. A chipgyártás eredményei nélkül pont nullára jött volna ki a Toshiba éves profitja.

A fentieken túl még egy dolog mutat abba az irányba, hogy végül nem jön össze a megállapodás. A vállalatnak március végéig nyélbe kellene ütnie az üzletet, arra viszont addig még a versenypiaci szabályozók jóváhagyását is meg kellene kapnia. Ez viszont elég valószínűtlen, így, ha a március ennek hiányában ér véget, akkor a Toshiba számára nyitott az út a megállapodástól való elállás előtt.

Közösség & HR

E-kereskedelem: naponta egymilliárd forintot költöttünk

A hazai online kiskereskedelem növekedése még mindig háromszor akkora, mint a hagyományosé, de a bővülés üteme már lassul. Azért így is sikerült 365 milliárd forintos forgalmat összehoznia a mintegy 5 ezer webáruháznak.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.