Egy friss felmérés szerint az emberek már világszerte valós és meghatározó veszélyként tekint a más államok felől érkező kibertámadásokra.

Bár az embereket Európában, Amerikában vagy Oroszországban a legújabb kori terrorizmus aggasztja a leginkább, Latin-Amerikában és Afrikában pedig a klímaváltozást tartják a legnagyobb veszélynek, jelentős részük ma már az állami szintű kibertámadásokat is az országára leselkedő súlyos fenyegetésnek tartja.

A Pew Research 38 országra kiterjedő felmérése összesen nyolc aktuális veszedelemmel kapcsolatban szondázott meg 42 ezer embert világszerte, a válaszadóknak pedig azt kellett eldönteniük, hogy az adott jelenség számottevő fenyegetésnek számít-e a lakóhelyén.

A kutatócég olyan trendekből igyekezett összeállítani a nyolcas listát, amelyek globális relevanciával bírnak, így  a kiberincidensek mellett szerepelt rajta az ISIS, a felmelegedés, a világgazdasági helyzet, a migráció, illetve az amerikai, orosz vagy kínai befolyás növekedése is.

A köztudatba szivárog a digitális rizikó

Az augusztus elsején közzétett eredmények alapján a külső államok felől érkező kibertámadások értékelésének mediánja 51 százalékot mutatott, pont ugyanannyit mint a globális gazdasági helyzet miatti nyugtalanság. A japánok, akiknek szintén megvannak a maguk gazdasági és társadalmi problémái, a legtöbben – 76 százalékban – már meghatározó veszélyforrásnak a kibertámadásokat.

Ez nem feltétlenül jelenti, hogy a digitális incidenseket tartják a legnagyobb veszélynek, mindössze arról van szó, hogy azt a területet azonosítja a legtöbb ember veszélyforrásként. Nem véletlen például, hogy Dél-Koreában vagy Vietnamban a kínai befolyás növekedése – annak ellenére is, hogy a kiberbiztonsági kockázatokat egyik helyen sem értékelik kevesebbre a 38-as mezőny mediánjánál. Ugyanígy igaz, hogy ha az adott országokon belül a politikai preferencia szerint bontjuk szét az eredményeket, akkor nem ritkán a közös halmaztól eltérő arányokat kapunk.

A Pew Research alábbi ábrája megmutatja, hogy melyik ország lakossága melyik kockázatot értékelte a legnagyobb arányban:
 


A kiberbiztonsági fenyegetéseket egyébként Japánon kívül az USA-ban és Dél-Koreában is a résztvevők durván háromnegyede tartja aggasztónak, de Japánnal szemben az előbbiek a terrorizmust, utóbbiak pedig a már emlegetett kínai nyomulást még annál is nyomasztóbbnak tartják.

Mi nem vagyunk különösebben izgulósak

Európában is érthetően a terrorizmus vezet hasonló arányban, de kibertámadások mediánja a klímaváltozás mögött a harmadik helyen álln 54 százalékkal. A trendeket a leginkább a németek, a spanyolok és a franciák tartják aggasztónak, rendre 66, 65 és 64 százalékban.

A magyarokat viszont a felmérésben szereplő 10 európai nemzet közül a legkevésébé érdekli ez a téma, az informatikai hadviselést mindössze 38 százalékban érzik veszélyesnek. Szemben mondjuk a kontinensre érkező menekültek magas számával, amit az itteniek 66 százaléka tart kiemelkedő problémának.

A magyar lakosság minden más fenyegetettséget kisebb arányban azonosít fontos kérdésként, amivel egyedül vagyunk a 38-as mezőnyben. Ennél viszont sokkal meglepőbb, hogy a kiberbiztonságot tekintve a teljes listán mindössze Oroszország és Jordánia lakossága gondtalanabb a magyaroknál.

 

Pew Research Global Attitudes 2017
Infogram
Biztonság

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.