Túl vastag és túl keveset tud - végnapjait éli a közismert csatlakozótípus.

A 3,5 milliméteres audiocsatlakozó népszerűségét a Sony Walkman hordozható kazettalejátszója hozta meg. Annyira elfogadottá vált a standard, hogy később a számítógépek hang be- és kimenetei között is megjelent, sőt, a(z okos)telefonok esetében is általánossá vált. De a trónkövetelő végül ezt a több évtizedes csatlakozótípus is nyugdíjba fogja küldeni az Intel szerint.

Az USB-C számos előnnyel bír a korábbi USB csatlakozókhoz képest. Többek között kisebb (vékonyabb) kapukat lehet a befogadóeszközökbe telepíteni általa. Ez elsősorban nem is az asztali PC-k esetében, hanem az egyre vékonyabbá váló hordozható eszközöknél – laptopok, tabletek, okostelefonok – jelent könnyebbséget. A gyártók jelenleg ugyanis nem tudják tovább csökkenteni a digitális ketyerék vastagságát, ám napjainkban többnyire már nem a készülékvázba szerelt elektronika (és annak hűtése) okozza a gondot, hanem a csatlakozók bumfordisága. Nem véletlenül tüntette el az Apple a szintén szabványos Ethernet-csatlakozót is MacBookjairól.

Kezdetben persze bizonyára problémát fog okozni, hogy adapter nélkül a jól megszokott 3,5 mm-es jack dugós fülesek gyakorlatilag használhatatlanná válnak. Ezen felül az is gondot jelenthet, hogy amennyiben csak egy USB-C kapu kerül a készülékekre, azok töltése lehetetlenné válik zenehallgatás közben, hiszen a bemenetet el fogja foglalni a fülhallgató csatlakozója.

Az Intel Developer Forumon azonban többen meg vannak arról győződve, hogy előbb-utóbb az USB-C győzedelmeskedni fog ezen a területen is. Brad Saunders és Rahman Ismail tegnap mutatták be az esemény keretei között annak az USB audioszabványnak a vázlatát, ami sírba teheti a mini jack dugókat. A két szakember demonstrálta, mire lesz képes az új standard; például minimalizálja az energiafogyasztást és azt is leírja, miként lehet gombokkal szüneteltetni a zenelejátszást vagy változtatni a hangerőt.

Nem csak zene

A korábban már említett vaskosságon túl a 3,5 mm-es csatlakozóaljzat másik nagy rákfenéje az analóg áramkörben rejlik, pontosabban az általa okozott interferenciában. Ezek kiiktatásával jobbá válhat a hangminőség.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a digitális hangjelek használatával számos hangfeldolgozási lehetőség nyílik meg az alacsony árfekvésű fülhallgatók kategóriájában is. A jelfeldolgozás révén egészen komoly zajszűrő képességekkel rendelkezhetnek majd az olcsó fülesek, ami azt eredményezheti, hogy a telefongyártók anélkül kínálhatnak magas(abb) hangminőséget, jobb zeneélményt, hogy ahhoz meg kellene állapodniuk az olyan, prémium áron dolgozó vállalatokkal, mint például a Dolby.

Noha az USB eszközök vezérlőchipjei áramot fogyasztanak, az USB audio szabvány által kidolgozott energiagazdálkodási lehetőségekkel az akkumulátorhasználatra gyakorolt hatásuk minimális, gyakorlati életben észrevehetetlen lesz, ígérte Saunders. Cserébe viszont megjelenik a videotovábbítás lehetősége is, noha olyan minőséget nem lehet majd várni a technológiától, mint amire a HDMI vagy a DisplayPort képes. Irodai munkára vagy filmnézésre ideális lehet, de játékra már nem javasolt, közölte Ismail.

Konzumer tech

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.