Túl vastag és túl keveset tud - végnapjait éli a közismert csatlakozótípus.

A 3,5 milliméteres audiocsatlakozó népszerűségét a Sony Walkman hordozható kazettalejátszója hozta meg. Annyira elfogadottá vált a standard, hogy később a számítógépek hang be- és kimenetei között is megjelent, sőt, a(z okos)telefonok esetében is általánossá vált. De a trónkövetelő végül ezt a több évtizedes csatlakozótípus is nyugdíjba fogja küldeni az Intel szerint.

Az USB-C számos előnnyel bír a korábbi USB csatlakozókhoz képest. Többek között kisebb (vékonyabb) kapukat lehet a befogadóeszközökbe telepíteni általa. Ez elsősorban nem is az asztali PC-k esetében, hanem az egyre vékonyabbá váló hordozható eszközöknél – laptopok, tabletek, okostelefonok – jelent könnyebbséget. A gyártók jelenleg ugyanis nem tudják tovább csökkenteni a digitális ketyerék vastagságát, ám napjainkban többnyire már nem a készülékvázba szerelt elektronika (és annak hűtése) okozza a gondot, hanem a csatlakozók bumfordisága. Nem véletlenül tüntette el az Apple a szintén szabványos Ethernet-csatlakozót is MacBookjairól.

Kezdetben persze bizonyára problémát fog okozni, hogy adapter nélkül a jól megszokott 3,5 mm-es jack dugós fülesek gyakorlatilag használhatatlanná válnak. Ezen felül az is gondot jelenthet, hogy amennyiben csak egy USB-C kapu kerül a készülékekre, azok töltése lehetetlenné válik zenehallgatás közben, hiszen a bemenetet el fogja foglalni a fülhallgató csatlakozója.

Az Intel Developer Forumon azonban többen meg vannak arról győződve, hogy előbb-utóbb az USB-C győzedelmeskedni fog ezen a területen is. Brad Saunders és Rahman Ismail tegnap mutatták be az esemény keretei között annak az USB audioszabványnak a vázlatát, ami sírba teheti a mini jack dugókat. A két szakember demonstrálta, mire lesz képes az új standard; például minimalizálja az energiafogyasztást és azt is leírja, miként lehet gombokkal szüneteltetni a zenelejátszást vagy változtatni a hangerőt.

Nem csak zene

A korábban már említett vaskosságon túl a 3,5 mm-es csatlakozóaljzat másik nagy rákfenéje az analóg áramkörben rejlik, pontosabban az általa okozott interferenciában. Ezek kiiktatásával jobbá válhat a hangminőség.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a digitális hangjelek használatával számos hangfeldolgozási lehetőség nyílik meg az alacsony árfekvésű fülhallgatók kategóriájában is. A jelfeldolgozás révén egészen komoly zajszűrő képességekkel rendelkezhetnek majd az olcsó fülesek, ami azt eredményezheti, hogy a telefongyártók anélkül kínálhatnak magas(abb) hangminőséget, jobb zeneélményt, hogy ahhoz meg kellene állapodniuk az olyan, prémium áron dolgozó vállalatokkal, mint például a Dolby.

Noha az USB eszközök vezérlőchipjei áramot fogyasztanak, az USB audio szabvány által kidolgozott energiagazdálkodási lehetőségekkel az akkumulátorhasználatra gyakorolt hatásuk minimális, gyakorlati életben észrevehetetlen lesz, ígérte Saunders. Cserébe viszont megjelenik a videotovábbítás lehetősége is, noha olyan minőséget nem lehet majd várni a technológiától, mint amire a HDMI vagy a DisplayPort képes. Irodai munkára vagy filmnézésre ideális lehet, de játékra már nem javasolt, közölte Ismail.

Konzumer tech

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.