Létrehoznak egy olyan szervezetet, amely az ICS/OT rendszerek kiberbiztonsági szintjének javításán fog dolgozni, valamint kiterjesztik a CWE-t az ipari rendszerekre is.

Bővítik a sérülékenységek kategorizálására használ CWE-besorolást (Common Weakness Enumeration) az ipari rendszerek specifikus kockázataival. A szervezeti kereteket a MITRE biztosítja. Az új szervezetnek a célja, hogy javítsa az ipari vezérlőrendszerek (ICS) és az operatív technológiák (OT) kibervédelmi szintjét, írta a SecurityWeek. A nonprofit MITRE, amely az általános informatikai rendszerek sérülékenységeket tipizáló CWE-ért is felel (ez nem keverendő össze a konkrét sebezhetőségeket ismertető, illetve azok veszélyességét 10-es skálán értékelő CVE besorolással), olyan kutatóintézeteket fog össze, melyek feladata, hogy szövetségi szinten támogassanak különböző területeket, például a nemzetbiztonságot vagy a kiberbiztonságot.

A MITRE a munkába bevont egy a területre specializálódott kutatóintézetet, a Cybersecurity Manufacturing Innovation Institute-ot (CyManII). Emellett támogatja a kezdeményezést az USA energiaügyi minisztériuma egy hivatalán keresztül, valamint más kormányzati fenntartású biztonsági témákkal foglalkozó kutatóintézetek.

A munka eredményeként nem csak CWE keretrendszert egészítik ICS/OT-specifikus elemekkel, hanem a Common Attack Pattern Enumeration and Classification nevű (CAPEC) programot is. Utóbbi nyújt segítséget a támadások azonosításában és megértésében.

Kutatók és gyártók közös platformjának szánják

A szervezeti egység (a MITRE terminológiájában SIG, azaz special interest group) célja az, hogy fórumot biztosítson a kutatók és a gyártók számára a vélemény- és tapasztalatcserére, és közösen segítség az ICS/OT-re jellemző sebezhetőségek és támadási minták azonosítását és osztályozását.

A fórum nyitott, ahhoz ICS/OT-sebezhetőségi kutatók, mérnökök, OEM-ek, rendszerintegrátorok, infrastruktúra-értékesítők ugyanúgy csatlakozhatnak, mint az eszközök tulajdonosai és üzemeltetői. A MITRE azonban arra felhívja a figyelmet, hogy ez alapvetően egy műszaki szerveződés, azaz jöhetnek a menedzserek, vezetők, csak hozzanak magukkal egy műszaki munkatársat, aki érti is, amiről a többiek beszélnek.

Az új SIG nagyon fontos hiányosságot pótol azzal, hogy elkezdi kidolgozni annak kereteit, hogy a hagyományos informatikai sebezhetőségektől eltérően lehessen kezelni, kategorizálni az ICS/OT-terület biztonsági kiberbiztonsági problémáit, nyilatkozta az energiaügyi minisztérium által delegált hivatal, a DOE CESER (Cybersecurity, Energy Security, and Emergency Response) igazgatója, Puesh Kumar. Az igazgató elsősorban a kritikus infrastruktúrák biztonságának terén vár előrelépést.

Biztonság

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.