Nyugat-Virginia újít egy nagyot: a szövetségi államnak azok a polgárai, akik épp külföldön tartózkodnak, egy blockchainalapú mobilappon keresztül szavazhatnak.

Amiről eddig csak koncepciók születtek, az USA egyik állama, Nyugat-Virginia a gyakrolatban is megvalósítja – adta hírül a CNN. A bostoni Voatz nevű startup blockchainalapú mobilappjával szavazhatnak a novemberi szövetségi választáson azok a szavazásra jogosult állampolgárok, akik akkor épp külföldön tartózkodnak. A választási rendszer azonban annyiban eltér a kriptovaluták főkönyvétől, hogy nem anonim: ebben a blokkláncban csak az végezhet el tranzakciót – jelen esetben szavazhat –, akit a választási rendszer egyértelműen be tud azonosítani.

Egy próbát megér, mivel kicsi a kockázat

A rendszert nagyon leegyszerűsítették: kell egy androidos vagy iOS-es telefon, egy személyazonosító okmány és persze maga az app. Amikor a polgár szavazni akar, először is kell készítenie egy szelfit, amit elküld a választási rendszerbe, amely összeveti a fotót a személyazonosítón szereplő és a központi adatbázisban is tárolt fotóval – az összehasonlítást egy közelebbről meg nem határozott, de a Voatz állítása szerint rendkívül fejlett arcfelismerő szofver végzi el. Utána leadja a szavazatát, ami titkosítással beleíródik egy blokkláncba.

Bár ez még csak terv, és a végső döntés később születik meg, az már biztos, hogy a külföldön élők szavazásra jogosultaknak, például a külföldön állomásozó katonáknak is csak egy lehetősg lesz a papír alapú szavazás mellett.

A módszernek egyébként több a kritikusa, mint a pártolója. Előbbiek nem látják megbízhatónak a mobil kommunikációt mondván, asz ilyen adatkommunikációt le lehet hallgatni. A legmegengedőbb egy MIT-en dolgozó kutató, aki szerint egy ilyen rendszer bevezetése még nem időszerű, de egy ilyen korlátozott hatáskörű kísérlet jó arra, hogy megmutassa a rendszer lehetőségeit és esetleges gyengeségeit. Kisebb helyi szavazásokon egyébként már használták a Voatz rendszerét, és azzal bonyolítottak el egy Rock & Roll Hall of Fame szavazást is.

A blockchain hozhatná el az igazi demokráciát?

Amerikában már ez a viszonylag egyszerűen kivitelezhető ötlet is sokaknál kiverte a biztosítékot, pedig léteznek ennél meredekebb ötletek is. Tavaly a Fintechzone is foglalkozott azzal az ausztrál ötlettel, amely lényegében egyfajta bázisdemokrácia visszahozásnak és működtetésének a lehetőségét látta meg a blockchain technológiában.

Egy kis ausztrál párt egy blockchainalapú appot fejlesztett, amin keresztül a szavazók lényegében közvetlenül dönthetnek arról, hogy választott parlamenti képviselőjük hogyan szavazzon egy-egy kérdésben. Persze ehhez az kell, hogy maga a választási rendszer blockchainre épüljön. Aki leadja a voksát egy pártra, azaz ad neki egy coint, cserébe a párttól visszakap egy másikat. Ez a visszakapott coin biztosítja a későbbiekben a választópolgár jogát, hogy az egyes szavazásoknál véleményt mondjon arról, mire szavazzon a képviselője.

Piaci hírek

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.