Az Európai Unió Bíróságának állásfoglalása szerint alapértelmezett módon nem, komoly nemzetbiztonsági fenyegetés vagy súlyos bűncselekmények esetén azonban lehetséges az adatok tárolása.

Az EU kormányzatai nem kezelhetnek válogatás nélkül személyes adatokat, kivéve, ha ez összefügg a nemzetbiztonságra vonatkozó komoly fenyegetésekkel - mondta ki kedden az Európai Unió Bírósága. Ez formálisan is visszaveti azokat a tagállami törekvéseket, amelyek arra játszanak, hogy a bűnözés elleni küzdelemre és általában a nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva alkossanak a személyes adatok tömeges begyűjtését és megőrzését lehetővé tévő szabályozásokat – olvasható a Reuters beszámolójában.

A bíróság a döntését az iszlamista fegyveresek által az elmúlt években Franciaországban, Belgiumban és Nagy-Britanniában elkövetett támadásokra is tekintettel hozta meg, amelyek nyomán a kormányok azzal érvelnek, hogy az adatokhoz (különösen távközlési szolgáltatók által gyűjtött adatokhoz) való hozzáférés segíthet megelőzni az ilyen eseményeket. Maguk az üzemeltetők és a jogvédő aktivisták ezt nem egészen így látják, és a mostani ügy előzménye is az, hogy két szolgáltató megtámadta a német adatkezelési törvényt.

Lehet, csak nem állandóan

A Deutsche Telekom (Telekom Deutschland) és a SpaceNet AG internetszolgáltató szerint a törvény ellentétes az uniós szabályokkal, keresetük nyomán pedig a német bíróság kikérte az Európai Unió Bíróságának állásfoglalását. Ahogy kiderült, az ilyen adatmegőrzés csak nagyon szigorú feltételek mellett engedélyezhető: az indoklás szerint az uniós jog kizárja a forgalomra és helymeghatározásra vonatkozó információ általános és válogatás nélküli megőrzését, kivéve az említett, súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő eseteket.

Ez azt jelenti, hogy a tagállamok a súlyos bűncselekmények leküzdése érdekében, az arányosság elvének szigorú betartásával rendelkezhetnek az ilyen adatok célzott vagy kiterjesztett megőrzéséről, valamint az IP-címek általános és válogatás nélküli tárolásáról. A hírügynökség beszámolója szerint a SpaceNetet támogató iparági szervezet, az eco – Association of the Internet becslései alapján a Németországban érvényes, átfogó adattárolási követelmények összességében több millió eurós költséget jelentenek a piaci szereplőknek.

Biztonság

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.