A bankok a fintech fejlesztések élére állnának, sőt profitálnának az új adatvédelmi és pénzforgalmi szabályokból – derült ki a Portfolio idei pénzügyi IT konferenciáján.
Hirdetés
 

A Portfolio hatodik alkalommal rendezte meg pénzügyi informatikai konferenciáját, amely a bankok digitális transzformációjáról szólva olyan témákat igyekezett körüljárni, mint a blokklánc-technológiák alkalmazása, a fintech és insurtech megoldások vagy a mesterséges intelligencia. Ebben az évben is megkerülhetetlen téma volt az Európai Unió napokon belül életbe lépő általános adatvédelmi rendelete (GDPR), illetve a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló második irányelv (PSD2), amelyet már január óta alkalmazni kell.

Ez utóbbi az Egységes Euró Fizetési Övezet (SEPA) kialakítását követően a fintech cégek, sőt más iparágak szereplői előtt is megnyitja az utat az ügyféladatokhoz: a bankok az ügyfeleik jóváhagyását követően nyitott architektúrán (open API) keresztül biztosítanak hozzáférést átutalási és számlavezetési rendszereikhez a harmadik fél számára. Ezzel nyilvánvalóan elvesztik a kizárólagos rendelkezési jogot a náluk vezetett számlák felett, de a célszerű stratégiák kialakításával a PSD2 új üzleti lehetőségeket és új bevételi forrásokat is jelenthet.

A konferencia egyik panelbeszélgetésében pénzintézeti IT-felsővezetők és technológiai beszállítók tárgyalták ebből a szempontból a bankok és biztosítók digitális transzformációját, a feltörekvő versenytársakkal való viszonyát és a bankok működésének szükségszerű változását. Bár az ügyletek száma folyamatosan növekszik, a pénzügyi informatikai rendszerek üzemeltetésében nem a tranzakciók volumenének emelkedése jelent komoly feladatot: inkább a tranzakciók minőségének változását (például az azonnali átutalásokat) és a rájuk épülő új folyamatokat kell kezelni.

Nem védekeznek, hanem előre menekünek

A kerekasztal során világossá vált, hogy a megfelelőségi kihívások ellenére a banki fejlesztések egyre nagyobb részét teszik ki az innovatív projektek, bár a két terület határa nem egyértelmű. Kelemen Bálint, a Budapest Bank IT vezetője szerint lényeges kérdés, hogy az új szabályozások által is kikényszerített fejlesztéseket a pénzintézetek "compliance-szinten" kezelik, vagyis egyetlen céljuk az irányadó követelményekhez való igazodás, vagy lehetőségként tekintenek az olyan szituációkra, mint amilyeneket az említett PSD2 irányelv is teremt.

Ebben a tekintetben a bankoknak is alkalmazkodniuk kell azokhoz a felhasználói igényekhez, amelyeket a Google vagy a Facebook alakított ki, és amelyek ma már alapértelmezett követelménynek tekinthetők. Mint kiderült, a pénzügyi szektor hagyományos szereplői saját értékelésük szerint már nem követik a trendeket, hanem legújabb fejlesztéseiken keresztül elébe is mennek azoknak – vagyis a sokat emlegetett diszrupció ennek alapján nem öli meg, hanem éppen hogy megerősítheti a konvencionális bankokat vagy biztosítókat.

Ahogy a digitális gazdaság kapcsán mindenhol felbukkan a bizalom, mint az új szolgáltatások működésének és a vállalkozások fejlődésének alapja, úgy a konferencián is felbukkantak azok a technológiák, amelyek ezt informatikai oldalról támogatják. Ilyen például a blokklánc (blockchain) elosztott adatbázisa, amely a hálózaton és a kriptografikus integritáson keresztül rugalmasságot kölcsönöz a rendszereknek, egyben jelentős akadályt állít a rosszindulatú szereplők elé.

A blokklánc innovációs Rogers-görbéjén is a fintech cégek szerepelnek az újítók között, míg a korai elfogadók (egészségügyi szolgáltatók, ellátási láncok) után a korai többségben jelennek meg a biztosítók, a logisztikai és telekommunikációs vállalatok, illetve a kormányzati intézmények mellett. Bár a blokklánc-technológiákat még mindig sokan a kriptodevizákhoz kötik, azok csak egy lehetséges alkalmazást jelentenek; a felhasználási területek a hozzáférhetőség és a betekintés szempontjából is igen változatosak, messze túlmutatva a digitális fizetőeszközökön.

Piaci hírek

Drágálljuk őket és félünk tőlük, de nagyon érdekelnek

Természetesen az okos otthoni eszközökről van szó, amelyekkel kapcsolatban itt a legújabb fogyasztói felmérés.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.