Az Android új kiadásával telepített Pixel 6 és a Pixel 6 Pro készülékeket tegnap óta lehet előrendelni, a szállítások pedig október végén indulhatnak majd be.

A Google tegnapi Pixel Fall Launch eseményén mutatkozott be hivatalosan is a vállalat két legújabb okostelefonja, a Pixel 6 és a Pixel 6 Pro. Ezek az eszközök már alapból az Android operációs rendszer 12-es kiadásával telepítve érkeznek, a kamerák fejlesztései mellett pedig az a legfontosabb hardveres jellemzőjük, hogy a Google új Tensor processzorai dolgoznak bennük. Magát az Android 12-t a Google hivatalos blogjának egyik bejegyzésében jelentették be, és a cég eszközgyártó partnerei számára egy külön útiterv szerint szerint lesz hozzáférhető.

A rendszer legfrissebb verziója is számos új fejlesztést tartalmaz, köztük az interfész átalakítását, amelyik a legjelentősebb ilyen változtatások között van az Android 2008-as bemutatkozása óta. Az átalakított megjelenésen túl az Android 12 eddig nem elérhető adatvédelmi funkciókkal is rendelkezik: mostantól a felhasználó láthatja például, hogy egy alkalmazás mikor használja a kamerát vagy a mikrofont, és külön dashboardon keresztül kezelheti személyes információit – ez utóbbi magában foglalja az abba való betekintést is, hogy az egyes applikációk mikor használták azokat.
 


A Pixel telefonok elvileg azonnal le is töltik a frissítést, más márkák (így mondjuk a Samsung) esetében azonban a gyártókon is múlik majd, hogy milyen módon készülnek fel a telepítésekre. Az új Android-kiadások hagyományosan a Pixel eszközökön jelennek meg először, és korábban az olyan partnerek, mint a Motorola vagy a OnePlus, akár már egy-két nappal később kiadták a maguk frissítéseit. Másoknak, mondjuk a Samsung ügyfeleinek, akár hónapokat is várniuk kellett az operációs rendszer újabb kiadásaira. Ebben az esetben a Samsung következő nagy frissítése, a OneUI 4, amely magában foglalja majd az Android 12-t is, még béta verzióban van a Galaxy S21-hez, amelyen még az év vége előtt meg is jelenhet.

Mindent bedobáltak a Pixel Pass csomagba

A Pixel 6 és a Pixel 6 Pro készülékeket a Pixel Fall Launch napjától, október 19-étől lehet előrendelni, a szállítások pedig a Google tervei alapján október 28-án indulnak majd be. A vállalat mindkét új, egyedi kialakítású modellhez 5 évigszolgáltatna biztonsági frissítéseket, ami a Google szerint bennük alkalmazott Tensor processzorokkal és a Titan M2 biztonsági koprocesszorokkal válik megvalósíthatóvá. Mindez a kommentárok szerint jól mutatja, hogy a társaság ezúttal elég komolyan veszi a sokadszor feltámadt hardveres ambícióit, arról nem is beszélve, hogy az Android aktuális kiadását végre már nem valamilyen édességről nevezte el.
 


Az esemény egyik további, lényeges bejelentése azzal az előfizetéses szolgáltatással kapcsolatos, amelyet a Pixel-tulajdonosok részére tesznek elérhetővé. A Pixel Pass nevű csomag legkevesebb 45 dolláros havi díjtól vehető igénybe, és tartalmaz egy Pixel 6-ot (ez a Pixel 6 Pro esetében 55 dollárt jelent havonta), 2 éves kiemelt támogatást, 200 gigabájtnyi Google One Storage tárhelyet, egy YouTube Premium előfizetést (benne a YouTube Music Premiummal), végül pedig a Google Play Pass szolgáltatást a játékokhoz és alkalmazásokhoz való, hirdetésektől mentes hozzáféréssel.

További részletek a Google Pixel Fall Launch újdonságairól »

Mobilitás

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.