A szoftvercég kiadta idei jelentését a közeljövőben megjelenő és a következő évtizedekben feltörő technológiákról.
Hirdetés
 

Idén tavasszal jelent meg az SAP 2018-as Trend Report jelentése, amelyben a számtalan hasonló tanulmány mintájára a szoftvercég is sorra veszi a feltörekvő technológiákat. Ezek között van, amelyik már működik ugyan, de még nem terjedt el szélesebb körben, és olyan is van, amelyik még sehol sem állt munkába, de évtizedes távlatban nagy hatással lesz a mindennapokra. Amíg a tavalyi anyagot az IoT, az Ipar 4.0 és a cloud alapú megoldások hatásaira hegyezték ki, addig az idei jelentés már a gépi tanulással kapcsolatos változásokra koncentrál.

A legelső ilyen az automatizáció, amit a fenti technológiák mellett a gépi tanulás emel új szintre azzal, hogy kiváltja a legtöbb, hagyományosan emberek által végzett repetitív feladatot – miközben a blokklánc-technológiákkal számos felhasználási területen építhetők fel az ugyancsak automatizált, illetve a bizalmi deficitet is csökkentő tranzakciós rendszerek. A gépi tanulás egyben a gépek és szoftverek önálló működésének is az alapja a megfelelő feladatok esetében.

Az SAP szerint néhány éves távlatban már elterjednek azok a megoldások, amelyek elmossák az egyes rendszerek határait. Más szóval: a felhasználók számára egyre kevésbé lesz nyilvánvaló, hogy milyen technológiák működnek a folyamatok hátterében. Ez legelőször a konzumer szegmensben mutatkozik meg, amit ebben az esetben csak követnek – még ha gyorsan is – a vállalati alkalmazások, legyen szó a digitális modellezésről vagy a munkakörnyezetek immerzív támogatásáról.
 

Így hódítja meg a gépi tanulás az egyes iparágakat

forrás: SAP Trend Report 2018 - Emerging Technology Trends


Ahogy a konvergens technológia egyre hatékonyabban támogatja az emberi feladatokat, úgy válik egyre szorosabbá az ember-gép interakció. Erre már most is akadnak látványos példák az agyi interfészektől egészen a robotizált öltözékekig. Bár a hétköznapi használatba vont kvantumszámítógépektől vagy a neuromorf csipektől még évtizedekben mérhető a távolság, a számítási kapacitás energiahatékonysággal párosuló növekedése így is jelentős diszrupciós erő.

Az MI elhozza a digitális ikreket

A 2018-as Trend Report teljes publikus dokumentuma itt érhető el, érdemes végigböngészni az olyan futurisztikus technológiák kedvéért, mint az alakjukat változtató anyagokra épülő 4D nyomtatás vagy a bioszámítógépek. A küszöbön álló változások közül most csak egyet emelünk ki, amiről aránylag kevés szó esik: ez a "digitális ikrek" viszonylag új koncepciója, ami az SAP anyaga szerint már a közeljövőben fontos változásokat hozhat a gyártási vagy üzleti folyamatokban.

A már említett digitális modellezés a fizikai dolgok, termékek, épületek vagy rendszerek virtuális modellejét építi fel, különös tekintettel a velük kapcsolatos információáramlásra. Ez lehetővé teszi a különböző helyzetek vagy módosítások nagy pontosságú szimulációját, egyben megközelíti azt az állapotot, amit a digitális és a fizikai világ valós idejű kapcsolatának nevezhetünk.
 

A digitális ikrek koncepcióját magyarázó ábra

forrás: SAP Trend Report 2018 - Emerging Technology Trends


A digitális ikrek potenciális felhasználási területeit felsorolni is nehéz: az előrejelzésektől és a változásokra való gyors reakciótól kezdve a folyamatok optimalizálásán és a preventív karbantartáson át alkalmas az élettartam növelésére, a teljesítmény optimalizálására vagy a gyorsabb és olcsóbb prototipizálásra. Ezzel kapcsolatban az SAP megjegyzi, hogy a piac éretlensége (és értelemszerűen a technológiák kiforratlansága) ellenére már most nagy az igény a digitális ikrek alkalmazását támogató sablonokra, platformokra vagy szolgáltatásokra.

A fizikai folyamatok digitális reprezentációját ebben az esetben is a mesterséges intelligencia hozza majd lendületbe, miközben az akadályok között érdemes megemlíteni a heterogén és egymástól elszigetelt adatforrásokat vagy a projektek komplexitását. Középtávon azonban olyan trendről van szó, amit a szervezetek vagy termelő üzemek követni fognak, hogy hosszabb távon már a termékek vagy szolgáltatások használata és üzleti modellezése tekintetében is mélyebb rálátást nyerjenek.

Piaci hírek

Drágálljuk őket és félünk tőlük, de nagyon érdekelnek

Természetesen az okos otthoni eszközökről van szó, amelyekkel kapcsolatban itt a legújabb fogyasztói felmérés.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.