A kereskedelmi bank nemzetközi akcelerációs programot indít, amelybe egy finn akcelerátort is bevon.

Konzervatív üzleti stratégiával is lehet, sőt kell innoválni és nyitni a fintech piac irányába – ez az üzenete az OTP Bank most bejelentett akcelerációs programjának, amelyben a bank kockázati befektetésekkel foglalkozó leányvállalatának, a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nek is komoly szerepe lesz.

A bankfiókban is lehet digitalizálni

Az OTP sem akar lemondani a fintech cégek hozta innovációról. Csányi Péter, a bank Digitális Értékesítési és Fejlesztési Igazgatóságának ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy míg korábban a belső innovációra helyezték a hangsúlyt, szeretnének nyitni a friss ötletek felé is. Ugyanakkor a bank tartja magát a konzervatív stratégiájához, és mindaddig, míg arra egyértelmű igény van, szeretnék fejleszteni a fióki kiszolgálást is, de mellette a digitális térben is fejleszteni szeretnék a bankot.

A digitális stratégia követi azt, amit az OTP Mobil Kft. is képvisel: banki termékek digitalizálás mellett a bankhoz kötődő, de nem szoros értelemben vett banki szolgáltatások kifejlesztése is fontos irány. Csányi szerint az eddig elért eredmények is jók, például az online személyi kölcsön kifejezetten sikeres, idén a személyi hitelek 5 százalékát már online csatornán folyósították, de sikeres a moduláris számlarendszer (http://bitport.hu/az-otp-is-felszallt-a-fintech-vonatra.html) is.

Csányi hangsúlyozta, hogy továbbra is három területen kívánnak innoválni: fejlesztik a fióki kiszolgálást – erre hozta példának a digitális aláíró padok vagy a készpénzbefizető automaták bevezetését –, a digitális csatornákon történő kiszolgálást (például a smartbank szolgáltatás megújítása), valamint a nem banki szolgáltatásokat is, amit például az OTP Mobil NFC-s fizetési rendszere vagy a Simple-be épített egyéb szolgáltatások képviselnek.

Csak nemzetközi léptékben érdemes gondolkodni

Az OTP létrehozott egy belső csoportot, amely az innovációs ötleteket értékeli. De mivel a legéletképesebb fintech ötleteket hozó startupok nemzetközi térben gondolkodnak, az OTP is indít egy olyan akcelerációs programot, amelybe a nemzetközi színtérről akar bevonni a startup vállalkozásokat.

Bár a bank régiós lefedettsége jó, ehhez olyan segítséget is igénybe vesz, amivel túl tud lépni a régióhatáron: a finn Nestholma akcelerátor feladata lesz, hogy a világ minden tájáról ide vonzzon korai fázisú fintech startupokat. A kiválasztott vállalkozásoknak három hónapos támogatói programon kell részt venniük, melynek végén fel kell tudni mutatni legalább egy proof-of-conceptet, amelyet aztán a bank hálózatának segítségével valós felhasználókon tesztelnek majd.

A program konkrét témákat határozott meg, mondta Schenk Tamás, a bank digitális transzformációs projektjeiért felelős ügyvezető igazgató: családi bankolás, adattudomány (hatékony adatgyűjtés és -elemzés), automatizáció, belső kollaboráció, kis- és mikrovállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése, a VR, IoT és mobilitás hatékony alkalmazása, de a Nestholma javaslatára lesz egy amolyan "lepjetek meg" kategória is. Erre programra november 30-ig jelentkezhetnek a cégek.

A legjobbakba befektetnek

A továbbiakról Molnár András, a Portfolionnak a vezérigazgatója beszélt. A Portfolion a továbblépéshez hozta létre az OTP digitális kockázati tőkealapot, amely egyedi megállapodások alapján beszáll az akcelerátor programban részt vevő legígéretesebb cégekbe. Kisebbségi tulajdonsokként 100 ezer és 1 millió euró közötti befektetéssel támogatja meg a kiválasztott cégeket.

A Portfolion 6-8 éves távlatban gondolkodik, úgy számolnak, hogy ez a korai fázisú befektetés mintegy 12-24 hónapra biztosítja a fejlődést, és ha a startup nemzetközi porondon is ígéretes, a Portfolion további befektetők bevonását is segíti majd. Molnárék azzal számolnak, hogy tíz támogatott cégből átlagosan kettőből válhat regionális szereplő, és 3-4 cég jut el olyan termékig, amit például be tudnak építeni az OTP kínálatába.

Piaci hírek

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.