Az ottani adatvédelmi hatóság döntése nyomán a helyi intézmények még okosszemüvegeket is csak részletes indoklással és a központi kormányzat hozzájárulásával alkalmazhatnak.

Tegnap Olaszországban praktikusan betiltották az arcfelismerő rendszerek és az úgynevezett okosszemüveg használatát, mután az adatvédelmi hatóság megrovásban részesített két, ilyen technológiákkal kísérletező önkormányzatot. A biometrikus adatokat felhasználó arcfelismerő rendszereket ennek alapján nem engedélyezik addig, ameddig nem születik meg a kérdést konkrétan szabályozó törvény, de a tiltás a hivatalos közlés szerint anélkül is legalábbis a jövő év végéig érvényes marad.

A Reuters tudósítása alapján ez alól csak azok az alkalmazások képeznek kivételt, amelyek szerepet játszanak az igazságügyi nyomozásokban vagy általában a bűnözés elleni küzdelemben. Az Európai Unió és az olasz jog rendelkezéseinek értelmében a személyes adatok közintézmények általi, videoeszközökkel történő feldolgozása közérdekből megengedett lehet, mint ahogy akkor is lehetőség van rá, ha az valamilyen állami szervezet tevékenységéhez kapcsolódik a fent meghatározott területeken.

Nem lehet saját hatáskörben tenni-venni

A közlemény értelmében a moratórium az arcfelismeréssel kapcsolatos alkalmassági követelmények, feltételek és garanciák szabályozásának szükségességéből adódik, figyelembe véve az arányosság elvét is. Azoknak az önkormányzatoknak, amelyek mégis használni akarják ezeket, "városi biztonsági egyezményeket" kell kötniük a központi kormányzat képviselőivel – tette hozzá az adatvédelmi hatóság a dél-olaszországi Lecce városában nemrégiben meghozott intézkedésekre reagálva.

Ott a helyi hatóságok ugyanis már bejelentették, hogy elkezdik használni az arcfelismerésen alapuló technológiákat. Az önkormányzatot azonban arra kötelezték, hogy nyújtson be részletes leírást a szóban forgó rendszerek céljáról, a felhasználás jogalapjáról, valamint az érintett adatbázisokról. A felügyelet ezzel párhuzamosan a toszkán Arezzo városát is célba vette, ahol a helyi rendőrséget olyan infravörös szemüvegekkel szerelték fel, amelyek képesek felismerni az autók rendszámát.

Érdemes megjegyezni, hogy máshol a rendőrök nem csak használnak ilyen eszközöket, de a rendszámokon kívül mást is figyelnek velük. Hasonló kísérletek világszerte, így Európában is zajlanak, a kínai állami média pedig már négy évvel ezelőtt olyan bevezetésekről számolt be, amelyek eredményeként az arcfelsimerés és az okosszemüvegek rendőrségi alkalmazása hozzájárult "potenciális bűnözők" kiszűréséhez a tömegből, vagy éppen a hamis okmányok lefüleléséhez.

Biztonság

Az Apple is kénytelen volt feladni a teljes önvezetésről szóló terveit

Nem csak a saját márkás járművek megjelenésének a céldátumát tolták odébb, de a Bloomberg szerint azt is elengedték, hogy belátható időn belül megvalósítsák a legmagasabb szintű autonómiát.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.