Egy új alkalmazás a felhasználók járásából állapítja meg elég nagy biztonsággal, ha véralkohol-szintjük a megengedett érték fölött van. Akutatók szerint közegészségügyi haszna is lehet a fejlesztésnek.

A Pittsburghi Egyetem kutatói a múlt hónapban tették közzé egy olyan kutatás eredményeit, amely bemutatja, hogy kísérleti körülmények között az okostelefonok mozgásérzékelő technológiáira támaszkodva 93 százalékos biztonsággal kimutatható, ha az eszközök tulajdonosa részeg – pontosabban, ha véralkohol-szintje túllépi az amerikai törvényekben meghatározott 0,8 ezrelékes szintet.

A vizsgálatok során az alanyok derekára rögzítették az okostelefonokat, és tíz lépést kellett sétálniuk, majd megfordulva ugyanúgy tíz lépést kellett megtenniük visszafelé, ami a rendőrségi ellenőrzéseken is hatékonynak bizonyult módszert imitálja. Az eszközök ennek során rögzítik a mozgás adatait, majd a tudósok által fejlesztett alkalmazás összehasonlítja azokat a későbbi mintákkal.

A teszteket egy vodkakoktél elfogyasztása után a megfelelő időközönként ismételték, összesen hét órán keresztül, amíg az alkoholszint tetőzött, majd teljesen visszaállt az eredeti zéró értékre. A vizsgálatok szerint a program a fenti, meglepően nagy pontossággal azonosította a 0,8 ezrelékes küszöb feletti szinteket, igazolva, hogy az okostelefonokban amúgy is meglévő technológia mennyire alkalmas az ilyen vizsgálatokra.

Nem öncélú dologról van szó

Az maguk a kutatók sem tartják életszerűnek, hogy mindenki a derekára erősítve hordja a telefonját, így további fejlesztéseket végezek annak érdekében, hogy a módszer minden esetben működjön, mondjuk a zsebben hordott vagy kézben tartott készülékekkel is. Az eljárás lehetséges alkalmazásaival természetesen nem a vérvételes próbákat akarják kiváltani, hanem hasznos eszközt biztosítanának maguknak a felhasználóknak.

A törvényben meghatározott alkoholszintek ugyanis átlagokon alapulnak, ami azt jelenti, hogy az egyes emberek metabolizmusától, testtömegétől, alkohol-toleranciájától vagy más körülményektől függően az adott értékek mindenkinél teljesen más tüneteket okoznak. Az viszont objektív fgyelmeztetésnek tekinthető, ha a saját korábbi mintáink alapján a telefon figyelmeztet, hogy zavar támadt az erőben.

A távlati célok között szerepel az okostelefonos app hasznosítása a közegészségügyben is, akár az alkoholproblémákkal küzdő emberek támogatásában. A mobilos adatok ugyanis sokkal objektívebb képet festenek az egyes páciensek aktív időszakairól, mint az önbevallásos módszerek, amelyek lényegében csk az alanyok meggyőzőképességét tesztelik. Ugyanakkor a program segítségével a magas kockázatú periódusok mintáit is meg lehet határozni, így az alkoholisták éppen akkor kaphatnak célzott támogatást, amikor arra a legnagyobb szükségük lenne.

Konzumer tech

Az Amazon is elindítja saját cloudos játékplatformját

Az Amazon Luna többek között a Google Stadiának törhet majd némi borsot az orra alá. A frissen bejelentett streaming szolgáltatás nagy előnye lehet, hogy 2014 óta házon belül van a Twitch is.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.