Bár csak március 12-én hirdették ki a pályázaton egyedüliként induló cég győzelmét, már a februári keltezésű infokommunikációs stratégia is ezzel az eredménnyel számol.

Az MVM NET Zrt. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 450 MHz-es frekvenciapályázatát. A Hatóság még tavaly év végén hirdette meg a frekvenciasáv jelenleg még kihasználatlan, szabad blokkját. A pályázati kírás úgy szólt, hogy a 450-457,38 MHz/460-467,38 MHz-es frekvenciablokkot mint egyetlen felhasználói blokk kizárólagos frekvenciahasználati jogosultságát kívánják értékesíteni 10 év időtartamra.

A Népszabadság figyelt fel arra, hogy a február elején megjelent Infokommunikációs Stratégia már tényként kezeli az MVM NET győzelmét. A lap megkereste akkor a szaktárcát, ahol azt a választ kapták, hogy a dokumentum célként és nem tényként kezeli azt, hogy MVM Net Zrt. hasznosíthatja a 450 MHz-es frekvenciákat.

Már akkor tudni lehetett egyébként, hogy az MVM Net egyedüliként indul a tenderen, sőt a Világgazdaság értesülései szerint sikeres pályázat esetén a várhatóan CDMA (Code Division Multiple Access – kódosztásos többszörös hozzáférés) technológiájú hálózat kiépítésére az Alcatel-Lucent a legesélyesebb. A fejlesztés költségeit mintegy 100 millió dollárra becsülik. A gazdasági napilap akkor megkereste az Ericsson és a Huaweit is. Az Ericsson akkor úgy nyilatkozott, hogy elsősorban a 4G/LTE projektekre összpontosít, míg a Huawei a feltételektől tette beszállását a rendszer kiépítésébe.

Az okosmérő rendszerhez is használható lesz a 450 MHz?

A frekvenciablokk elsődlegesen kormányzati célokat szolgál: például a kormányzati elektronikus hírközlési infrastruktúrát, az e-közigazgatást, az elektronikus útdíjrendszert kell rajta üzemeltetni. A tervek szerint ezen keresztül kapcsolják össze a járási hivatalokat és kistelepülési kormányablakokat országos rendszerré. De ugyancsak ez szolgálna az elektronikus házi őrizeti rendszer megerősítésére, a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációjára és így tovább. A lehetséges hasznosítások körében megemlítették a smart meteringet és a gépek közötti (Machine-to-Machine vagy M2M) kommunikációt is.

Az MVM Netnek nyolc hónapja van arra, hogy a hálózat első ütemét kiépítse: az egyszámjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban kell biztosítania az előírt adatátviteli kapacitásokat. Húsz hónapja van arra hogy az országban 95 százalékos területi lefedettséget biztosítson.

Közösség & HR

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.