A gépek teljesítményét és hasznos működési idejét is felhúzzák az Amazon Web Services héten bejelentett eszközei.

Az Amazon Web Services (AWS) maratoni, Las Vegas-i re:Invent eseményén kedden jelentettek be a gépi tanuló (ML) technológiák ipari alkalmazásával kapcsolatos, a gépek teljesítményét és hasznos működési idejét is támogató új szolgáltatásokat, amelyek az Amazon szándékai szerint kifejezetten gazdaságos megoldásokkal adnának lökést az AWS terjeszkedésének az ipari szektorban.

Az Amazon Monitron egy end-to-end gépállapot-ellenőrző megoldás, amit olyan ügyfelek is igénybe vehetnek, akik saját meguk nem rendelkeznek megfelelő szenzorhálózattal. A rendszer a néhány centis szenzorokkal, útválasztókkal és a gépi tanuló algoritmussal együtt biztosítja az abnormális jelenségek (rezgés, hőmérséklet stb.) azonostását, feltárva azokat a körülményeket, amelyek lehetővé teszik a prediktív karbantartási programok implementációját. 

A saját szenzorhálózatokat alkalmazó ügyfelek az Amazon Lookout for Equipment szolgáltatáson keresztül vehetik igénybe hasonló célból az AWS gépi tanuló modelljeit. Az API alapú ML szolgáltatás becsatornázza az adatokat az AWS-hez, ahol a Monitron mintájára elemzés készül a szenzorok által gyűjtött információból. A rendszer a historikus adatokat és a korábbi karbantartási eseményeket is együtt kezeli, automatikusan teszteli a lehetséges kombinációkat, és optimális modellt épít a gépek normálisnak tekintett működésére.

Saját maguk is ezt használják

Az AWS Panorama SDK az ipari kamerák gyártóinak biztosít lehetőségeket a gépi látás (computer vision) képességeinek alkalmazására az új termékekben, az Amazon Lookout for Vision pedig az AWS computer vision modelljeit alkalmazza a beérkező képek és videófolyamok elemzésében a termékek vagy folyamatok rendellenességeinek felderítésére. A cég közleménye szerint az AWS ipari ML szolgáltatásai egyébként már olyan partnereknél működnek, mint az Axis, a BP, a Deloitte, a Fender, a GE Healthcare vagy a Siemens Mobility.

Az AWS bejelentése kiemeli, hogy a gyártóipari ügyfelek több irányból, így a részvényesek, az ügyfelek, a kormányzati szabályozók vagy  a versenytársak felől is folyamatos nyomás alatt állnak, hogy csökkentsék költségeiket, folyamatosan fejlesszék a minőséget, eközben pedig a megfelelőség tekintetében is hibátlanul működjenek. Az új szolgáltatások mindezt a könnyű bevezetés és telepítés, illetve a cloud és a peremen (edge) dolgozó eszközök gyors összekapcsolásával segíti, bevezetve az okos gyárak funkcióit az AWS ipari megrendelőinél.

A cég szerint a gyártóiparban és általában az ipari szektorban úgy zajlik az innováció, hogy a folyamatok egy jelentős részét nem digitalizálják és nem modernizálják. A Financial Times az AWS egyik képviselőjét idézi ezzel kapcsolatban, aki szerint nagyon sok olyan adat keletkezik a gyártósorokon, a gyárakban vagy bárhol az ellátási láncban, amelyek tulajdonképpen a "gépekbe zárva" maradnak, és a vállalatok nem képesek értéket képezni belőlük.

A Monitron kapcsán egyébként az is kiderült, hogy az Amazon saját létesítményeiben már javában használja a most bemutatott technológiát: németországi, Mönchengladbach mellett működő elosztóközpontjaiban például több mint ezer Monitron szenzor működik, amelyek segítségével a csomagokat kezelő futószalagok állapotát monitorozzák.

Cloud & big data

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.