A szigetország technológiai ipara pánikol, hogy a várható munkaerőhiány miatt leáll a szektor növekedése.

Egyre több területen fedezik fel, hogy mennyit árt a brit gazdaságnak a Brexit. Most épp a technológiai ipar szereplői kongatják a vészharangot: nem lesz elég munkás kéz, ha nem jönnek a külföldiek. Ők pedig látványosan nem jönnek. Így az egyik legdinamikusabban növekvő iparág állhat le.

Eddig mindent vittek

A TechCinty kutatása szerint csak tavaly 6,8 milliárd font kockázati és magántőke-befektetés érkezett az Egyesült Királyság technológiai szektorába, ami több, mint amennyi a briteket követő három országba, Franciaországba, Németországba és Hollandiába együttesen érkezett. A britek ezt az arányt egyébként nem csak tavaly hozták, hanem öt éve gyakorlatilag folyamatosan ilyen arányban múlták felül a kontinens vezető országait.

Mindehhez természetesen a felsőoktatási háttér is megvan: Európa húsz legjobb egyeteme közül 8 az Egyesült Királyságban működik. Londonban közel kétszer annyi GitHub-felhasználó él, mint a szintén népszerű Belinben vagy Párizsban. A technológiai szektor körüli szellemi pezsgést jelzi az is, hogy tavaly 22 ezer technológiai meetupot szerveztek, melyek nem csak az információcserére, hanem a kapcsolatépítésre is jó alkalmat adtak.

A digitális ipar 2015-ös forgalmát 170 milliárd fontra becsülik, és az elmúlt 5 évben kétszer nagyobb ütemben bővült, mint a brit gazdaság egésze. Maga a szektor több mint 1,6 millió embert foglalkoztat, és ami a munkaerőpiac szempontjából különösen érdekes, kétszer annyi új munkahelyet is teremtett öt év alatt, mint a gazdaság többi szegmense. És persze ezekre a munkákra Nagy-Britanniában ugyanúgy igaz, mint Magyarországon, hogy a bruttó hozzáadott értéke duplája a nem digitális munkahelyekének: előbb 103 ezer font volt utóbbi 50 ezer fontjával szemben.

A techik Európába jönnének legszívesebben

A Brexit azonban úgy tűnik, már rövid távon is megakaszthatja ezt a trendet. Egyelőre az egyértelműnek látszik, hogy nehézségek léphetnek fel a keletkező digitális munkahelyek feltöltésében. Egy San Francisco-i fejvadász cég, a Londonban is irodát fenntartó Hired készített egy elemzést az EU-ból történő kiválás lehetséges munkaerő-piaci következményeiről.

Nagy-Britanniában minden tizedik munkavállaló külföldi. Ez az arány a tech szektorban még magasabb, ráadásul bizonyos hiányterületeken akár 28 százalékkal magasabb bért is hajlandól megadni a külföldieknek, mint a hazai szakembereknek. Ennek ellenére a külföldi jelentkezők száma egy év alatt kevesebb mint a felére esett.

Hired.com Külföldi munkavállalók
Create line charts

 

Maguk a brit cégek is egyre kevésbé bíznak abban, hogy külföldi szakembereket tudnak az országba vonzani. Tavaly a harmadik negyedévtől kezdve folyamatosan csökkennek azopk az állásajánlatok, melyeket külföldieknek is felkínálnak.

 
Hired.com – Célországok Nagy-Britanniából
Create pie charts


De ennél is aggasztóbb, hogy a megkérdezettek 70 százaléka gondolt arra, hogy a Brexit hatására más országban keres magának munkát. Ennek a mozgásnak a nagy nyertese a kontinentális Európa lenne: az ugyanis a váltani vágyók első számú célpontja. 69 százalékuk Európában, 19 százalékuk Észak-Amerikában, 8 százalékuk Ausztráliában keresne magának új állást.

 

Közösség & HR

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.