A hazai távközlési piac meghatározó szereplője az első negyedévet közel 225 milliárd forintnyi forgalommal zárta, ami éves alapon 14,5 százalékos bevételnövekedésnek felel meg.

Erős, bőven két számjegyű forgalomnövekedést hozott a Magyar Telekom idei első negyedéve. A vállalat teljes bevétele 224,2 milliárd forint lett, ami 14,5 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának eredményét.

Mint az eredményekről kiadott közlemény írja, ezt elsősorban "a mobil adatforgalomból származó bevételek erőteljes emelkedése és a vezetékes szélessávú bevételek növekedése okozta, mindkettő az alapvető üzleti növekedést tükrözi, míg az inflációkövető díjkorrekció pozitív hatása Magyarországon az összes szolgáltatás tekintetében magasabb előfizetési díjbevételekhez vezetett". A közvetlen költségek ugyanakkor éves összevetésben csak 8,5 százalékkal nőttek.

A forgalom több mint felét hozta a mobil szegmens, amely 16,6 százalékos éves növekedéssel 130,9 milliárd forint bevétellel zárt. A növekedésnek két hajtóereje volt: a mobil adatbevételek folyamatos növekedése, illetve a magasabb volumenű készülékértékesítés.

A vezetékes bevételek 15 százalékkal, 72,6 milliárd forintra nőttek. Ebben szerepet játszott a vezetékes szélessávú és TV-szolgáltatások ügyfélkörének bővülése, de az inflációkövető díjkorrekció bevezetése is.
 

 

A rendszerintegrációs és informatikai bevételek lényegében a tavalyi szintet hozták. Az üzletág 20,7 milliárd forinttal zárta a negyedévet, és a költségek (15,1 milliárd forint) sem változtak éves összevetésben.

A cég eredményét befolyásolta, hogy 2024. január 1-jével a kormány kivezette a közműadót, ami 7,8 milliárd forint megtakarítást jelentett. Ugyanakkor a távközlési pótadó a bevétel növekedésével 1,6 milliárd forinttal, 8,9 milliárd forintra emelkedett. A profit éves összevetésben közel háromszorosára emelkedett: a tavalyi 11,8 milliárddal szemben 35 milliárd maradt adózás után a kasszában.

Ami a jövőt illeti, a menedzsment éves szinten 5 és 10 százalék közötti bevételnövekedéssel számol, az EBIDTA AL (kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény, korrigálva az eszközhasználati jog után elszámolt értékcsökkenéssel és kamattal) a várakozások szerint 20-25 százalékkal nőhet.

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.