A távol-keleti országban többek között a PayPal, a Steam és az Epic Games platformját is blokkolták, mivel nem tettek eleget a helyi szabályozásnak. A népharag viszont gyors visszakozásra késztette a döntéshozókat.

Miután több online szolgáltató nem tett eleget az indonéz törvények által előírt regisztrációs kötelezettségének, a hatóságok blokkolták ezeknek a platformoknak az elérését a 300 milliós országban. Így járt például a PayPal, illetve két nagy videojátékos platform, a Steam és az Epic Games is.

A hétvégén élesedő retorziót azonban óriási felháborodás követte, mivel a PayPal blokkolása sok állampolgárnak lehetetlenné tette, hogy vásároljon, vagy szükség esetén pénzhez jusson. Az indonéz játékkedvelők szintén heves tiltakozásba kezdtek. Utóbbi alapját nem kizárólag az adja, hogy a kormányzati lépés megfosztotta őket a kedvenc kikapcsolódásuktól. Az országban nagyon népszerű szórakozási forma többek számára ugyanis a megélhetést is biztosítja (élő közvetítések, YouTube videók stb.).

Ahogy az egyik érintett megfogalmazta: "A kormánynak egy dolga van: megkönnyíteni a dolgokat. De ehelyett megnehezítette a munkát. Elképesztő!"

A kommunikációért és informatikáért felelős illetékes minisztérium (Kominfo) a tiltakozásokra reagálva egy kicsit korrigált, és öt napra ideiglenesen feloldották a PayPal tilalmát. Mintegy beismerve ezzel, hogy a szolgáltató kulcsfontosságú szerepet tölt be sok indonéz életében.

Ez a hatóságok részéről megmutatkozó minimális rugalmasság azonban nem nyugtatta meg a kedélyeket. Az internetes csatornákon egyre felkapottabb lett a minisztérium oldalának blokkolását szorgalmazó felhívás. Ennek úgy tűnik, hozzáértők egy csoportja eleget is tett, mivel a cikk írásának idején sem lehet elérni a kominfo.go.id oldalát.

A felhasználók érdekében (vagy nem)

Indonéziában még 2020-ban született meg az MR5 néven hivatkozott jogszabály, amely az online platformok tulajdonosait egy kormányzati adatbázisban történő regisztrációra kötelezi. Ennek kellett volna mostanra elvben minden szolgáltatónak megfelelnie, de amint a fenti példa mutatja, ez nem sikerült mindenkinek.

Papíron a törvényt azért hozták, hogy biztosítva legyen az ország internetfelhasználóinak védelme a digitális térben. Mások viszont a kormányzati kontroll kiterjesztését látják a paragrafusokban. Hasonlóan az Indiában tavaly hozott rendelkezésekhez, az MR5 is felhatalmazza a hatóságokat arra, hogy a kormány által jogellenesnek minősített, vagy a közrendet veszélyeztető tartalmakat azonnali hatállyal eltávolíttassa az online platformokról.

A többek között az Electronic Frontier Foundation és a Human Rights Watch által megfogalmazott kritikák szerint az MR5 a cenzúra egy új eszköze, amely irreális terheket ró az Indonéziában használt számos digitális szolgáltatásra és platformra, és súlyos kockázatot jelent az indonéz internetfelhasználók magánéletére, szólásszabadságára és információhoz való hozzáférésére.

Konzumer tech

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.