Lezárult az elektronikus közszolgáltatási rendszereket fejlesztő és üzemeltető IdomSoft Zrt. állami felvásárlása. Az ügyletben az államot a NISZ képviselte.
Újabb cég került állami tulajdonba: lezárult az IdomSoft Zrt. megvásárlása. A Zrt.-t, amely nemzetbiztonságilag is fontos, állami feladatokat ellátó informatikai rendszereknek az üzemeltetését és továbbfejlesztését végzi, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) vásárolta meg, amely a jövőben az állami tulajdonba került cég szakmai felügyeletét is ellátja. A vételár a tavaly őszi kormányhatározatban keretként meghatározott 1,51 milliárd forintnál végül kevesebb lett: a 100 százalékos részvénycsomagért 1 321 600 000 forintot fizetett a tranzakcióban az államot képviselő NISZ.

A kormány 2012. november 6-án hozott határozatot arról, hogy megvizsgálják az IdomSoft Zrt. közvetett állami tulajdonba vételének lehetőségét annak érdekében, hogy egyes, az állam működése szempontjából kiemelt fontosságú informatikai rendszerek működtetése, illetve folyamatos fejlesztése a jelenleginél költséghatékonyabb, ugyanakkor magasabb biztonsági szintű legyen. A cél az volt, hogy a vállalat feletti tulajdonosi jogokat a NISZ Zrt. gyakorolja, és a nemzeti fejlesztési miniszter szakmapolitikai felügyelete mellett működjön.

A cégvásárlást szabályozó részvény-adásvételi szerződés 2012. december 21-i aláírását követően a NISZ Zrt. az IdomSoft Zrt. átvételéhez szükséges tárgyalásokat lefolytatta, majd idén január 13-án a Gazdasági Versenyhivatal is jóváhagyta a tranzakciót. A NISZ a mai naptól gyakorolja a tulajdonosi jogokat a megvásároltcég fölött.

A cél a nemzeti adatvagyon védelme Az IdomSoft megvétele szervesen illeszkedik a még 2010 végén elfogadott nemzeti adatvagyonról szóló törvényhez. A törvényt azzal a céllal alkották, hogy minden állami adatnyilvántartás kerüljön vissza állami kézbe. A törvényalkotók ugyanis csak így látták biztosítottnak a nemzeti adatvagyon körébe tartozó kiemelt nyilvántartások biztonságát és védelmét.

Az IdomSoft – valamint elődje, az Idom 2000 Konzulens Zrt. – gyakorlatilag az ezredfordulón történt alapítása óta a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának, valamint elődjének fejlesztett és nyújtott informatikai szolgáltatásokat. Több mint ötven – a közigazgatás alapműködését meghatározó, az állampolgároknak is szolgáltatásokat nyújtó – rendszert fejlesztett. Ezek szinte mindegyike érinti a nemzeti adatvagyont (biometrikus útlevél, jogosítvány, egyéni vállalkozói igazolvány, parkolási igazolvány, magyar igazolvány, hatósági erkölcsi bizonyítvány, külföldiek tartózkodási engedélye, forgalmi engedély, törzskönyv, anyakönyvi okmányok, bűnügyi nyilvántartás stb.) Emellett a cég fejlesztette és üzemeltette a választási rendszert, amely a parlamenti, önkormányzati és EP-képviselői választást, valamint a népszavazások lebonyolítását segítette.

Másfél milliárdért államosítanának egy informatikai céget
Közel 6 milliárdból indult el az állami távközlési gerincháló projekt

Újfajta játékban zárkózott fel hozzánk a mesterséges intelligencia

A teljesinformációs játékokban az MI már hosszú ideje jól teljesít, de a DeepMind most kifejlesztett egy olyan modellt, amelyik a legmagasabban jegyzett embereket is elveri a Stratego nevű társasjátékban.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.