A Windows 10 már 800 millió gépen fut világszerte, de a legnagyobb frissítési hullámra még csak ezután számítanak.
Hirdetés
 

A Microsoft Windows 10 operációs rendszere 39,2 százalékos piaci részesedéssel nyitotta a 2019-es évet, vagyis január legelején a világszerte használatban lévő PC-k közül tízből négy az aktuális Windows-kiadást futtatta, és az összes windowsos gép 45,5 százalékára volt telepítve. A Windows 7 aránya ugyanakkor 2 százalékpontot csökkent december folyamán, ezzel az eddigi évek legnépszerűbb rendszerének részesedése 36,9 százalékra olvadt az összes PC tekintetében, míg a windowsos eszközök között 42,8 százalékra csökkent.

Január elsejétől tehát a Net Applications fenti adatai alapján a Windows 10 számít a kategória uralkodójának, a Microsoft pedig március elején közölte, hogy a rendszer telepített bázisa a 800 milliós határt is átlépte. A 700 milliós küszöb állítólag már szeptemberben megvolt, így a rendszer elvileg fél év alatt söpört be újabb 100 millió PC-t. A tempó azonban ennél sokkal gyorsabb lehetett, mivel a Microsoft a 700 milliós bejelentést követően már nem számította az eredményekhez a virtuális gépeket, azaz mostanra a VM-telepítések nélkül hagyták el az újabb mérföldkövet.

Tulajdonképpen nem állnak rosszul

A 600-ról 700 millióra való előrelépés mindehhez képest még a korábbi számítási módban is több mint 9 hónapig tartott, vagyis úgy tűnik, a Windows 10 tényleg sínre került. Különösen, hogy a vállalati telepítések tekintetében már korábban sem állt rosszul: itt már az ősszel átlépte az 50 százalékos részesedést. A tempó érthető módon egyre növekszik, ahogy közeledik a Windows 7 támogatásának vége: a jelenleg érvényes határidő kevesebb mint egy év múlva esedékes, onnantól pedig drága dolog lesz megvásárolni az extra támogatást.

Annak idején, a Windows 7 és a Windows XP vonatkozásában még 20 hónap volt hátra az alapértelmezett támogatás lejártáig, amikor az újabb verzió túlnőtte az előzőt, ráadásul az XP akkor már csak 29 százalékon állt. A januári előrejelzések most azt valószínűsítették, hogy a Windows 7 a támogatás lejártakor 32-33 százalékon lesz majd, miközben a Windows 10 részesedését 59 százalékra tették. Ez a feláras vállalati támogatás nélkül nyilván nagyon sok olyan gépet jelentene, amely nem kapja meg a legszükségesebb biztonsági frissítéseket.

A többség az idén kap majd észbe

Az újabb beszámolók szerint azonban egyre szaporodnak azok a belső rendelkezések is, amelyek alapján a Windows 7-et csak az ingyenes támogatás lejártáig lehet használni az egyes szervezeteknél. Ugyanígy sorban születnek azok az ösztönzők is, amelyek indirekt módon kényszerítenék ki a határidő előtti frissítéseket: az Egyesült Királyságban például az állami egészségügyi szolgáltatónak 2020 januárig kell levezényelnie a Windows 10-es átállást, ellenkező esetben a frissítésekre szánt források teljes elvesztését kockáztatja.

Az IDC mindehhez egy nagy csomó, az utolsó pillanatban levezényelt Windows 10-es frissítési projektet valószínűsít még ebben az évben, különösen a kis- és közepes vállalkozások háza táján, ahol a PC-s telepítések amúgy is elavultabbnak számítanak a nagyvállalati szektorral összevetve. Ez egyben a stagnáló PC-piacnak is lökést adhat majd, mivel a Windows 10 nem ritkán egy vadonatúj laptoppal együtt érkezik meg a dolgozókhoz. Mindezek alapján a Microsoft és a Windows 10 már ebben az évben simán elérheti az egymilliárdos küszöböt – igaz, ez így is nagyjából másfél éves csúszást jelent ahhoz képest, mint amire a rendszer legelső kiadásakor számítottak a vállalatnál.

Piaci hírek

Maszkokkal vertek át arcfelismeréssel azonosító fizetési rendszereket

Egy amerikai mesterségesintelligencia-csipeket fejlesztő startup tesztelte az arcfelismerés megbízhatóságát.
 
Hirdetés

HPE Primera: garantáltan zéró adatvesztés

Felhőalapú gépi tanulási algoritmusainak köszönhetően a HPE Infosight képes a tárolók és alkalmazások közötti meghibásodások 86 százalékát előre jelezni és megakadályozni.

Hirdetés

Ez bárkinek megér havi pár száz forintot

Két ember van: aki már leejtette a mobilját, és aki le fogja ejteni. De fel lehet készülni erre – egy jó készülékbiztosítással.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.