Jelenleg csak többszörös áron, esetleg tombolán nyerve lehet hozzájutni a játékosoknak és kriptobányászoknak egyaránt fontos grafikus kártyákhoz.

A Nvidia pénzügyi igazgatója egy CES keretében rendezett fórumon beszélt arról, hogy a tavalyi évet meghatározó csiphiány 2022 második felében már annyira enyhülhet, hogy a gyártói kapacitás eléri a kereslet szintjét. Colette Kress tegnapi nyilatkozata szerint a beszállítói lánccal közösen folyamatosan azon dolgoznak, hogy növeljék a kibocsátást. Ennek, valamint az elmúlt időszakban tett komoly, több milliárd dolláros befektetéseknek köszönhetően pedig az év második felében elindulhat a jelenleg nagy egyensúlytalanságban lévő piac normalizálódása.

Elszámolták magukat

A videokártyák "lelkét" adó GPU-k iránt 2021-ben folyamatos volt a kereslet, mivel a komolyabb teljesítményt igénylő játékok kedvelői és a kriptovaluta-bányászatban utazók egyaránt szerettek volna új alkatrészekhez jutni. Ezt viszont nem tudta lekövetni a gyáróti oldal, mivel a koronavírus kitörésekor a kelleténél sötétebbnek látták a kialakult helyzetet, és a kapacitások visszafogásával igyekeztek reagálni az elkerülhetetlennek látszó visszaesésre. Utóbbi azonban tulajdonképpen sosem következett be, a csipgyártás viszont nem az az üzlet, ahol gombnyomásra lehet változtatni a kibocsátáson. A problémákat csak tetézte, hogy mindeközben a világgazdasági folyamatokat általánosan nehezítik a pandémiával is összefüggő logisztikai gondok.

A fentiek következtében a szalagról legördülő alkatrészeket pillanatok alatt felszívja a piac, a hiánygazdaság egyenes következményeként pedig az egekbe szöktek az árak. A helyzet jól jellemzi, hogy a legtöbb kereskedőnél vásárlás helyett várólistákra lehet feliratkozni, míg a másodlagos piacon többszörös árat kérnek a nyerészkedők egy-egy kártyáért. Sőt arra is van példa, hogy kvázi tombolahúzás útján jut valaki videokártyához. Az EVGA ugyanis sorsolásos rendszert vezetett be, amit a gyártó a szűkös készletek igazságosabb elosztásával indokolt. A szerencsés nyerteseket levélben értesítik a lehetőségről, akiknek aztán 24 órájuk van rá, hogy meg is vegyék a terméket. 

Langsam spazieren

Az Nvidia pénzügyi igazgatójának várakozásait kommentáló szakértők azért igyekeztek hűteni a lelkesedést. A Mercury Research elemzője például arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi őrült árszintek akkor sem fognak egyik pillanatról a másikra lezuhanni, ha történetesen a szállítóknak tényleg sikerül jelentősen megnövelni az év második felére a kibocsátási mennyiséget. Már csak azért sem, mivel a GPU-gyártók priorizálják a szállításaikat. Elsőként a PC-gyártó partnerek, majd a grafikus vezérlőket készítő vállalatok juthatnak hozzá a készletekhez, végül pedig a piac többi szereplője.

Óvatosságra intő jel az is, hogy a másik nagy GPU-gyártó vezérigazgatója valamivel pesszimistábban nyilatkozott. Lisa Su ugyanis inkább az év végére tette a kínálat normalizálódásának lehetséges időpontját.

Piaci hírek

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.