A valószínűtlen nevű Uniós Blokklánc Megfigyelőközpont és Fórum ágyazna meg a kontinens vezető szerepének a technológia fejlesztésében.

A pénzügyi technológia az Európai Bizottság politikai prioritása, mivel jelentős szerepet játszhat és fog játszani az egységes piac, a bankunió, a tőkepiaci unió és a lakossági pénzügyi szolgáltatások fejlesztéséhez kapcsolódó célkitűzések elérésében – olvasható az EB csütörtöki közleményében. A Bizottság még 2016 novemberében egy pénzügyi technológiával foglalkozó munkacsoportot hozott létre a pénzügyi technológiára vonatkozó átfogó stratégia kidolgozására, és jelenleg is dolgozikaz idén tavasszal bemutatásra kerülő pénzügyi technológiai cselekvési terven.

Február első napján az EB az Európai Parlament támogatásával, annak kísérleti projektjeként indította el az Uniós Blokklánc Megfigyelőközpontot és Fórumot, amelynek célja ugyancsak a Bizottság pénzügyi technológiai munkájának támogatása. A kezdeményezés nagyobb láthatóságot biztosítana az iparági szereplők számára, a meglévő kezdeményezésekre építve pedig segítené a szakértelem megszilárdítását és a blokklánc-technológia bevonását az európai ipar támogatásába, az üzleti folyamatok javításába és általában az új üzleti modellek kialakításába.

Technológiai konszolidáció és egységes piac

Aközlemény szerint az európai innovátorok már most is kínálnak blokkláncalapú megoldásokat, a hagyományos ágazati szereplők közül sokan kísérleti projektekben vesznek részt, és tagállami szinten is léteznek kezdeményezések a blokklánc-technológiák alkalmazásának meghatározására. A digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos, Mariya Gabriel szerint a kezdeményezések egyvelege helyett azonban meg kell teremteni a megvalósításhoz szükséges megfelelő környezetet, ami nem más lenne, mint a blokklánc egységes digitális piaca.

Az Uniós Blokklánc Megfigyelőközpont és Fórum nem adja alább, és Európát vezető szerephez juttatná ezen a területen. Feladatai között az információgyűjtést, a tendenciák nyomon követését és elemzését, a kihívások kezelését (?) és a blokklánc társadalmi-gazdasági potenciáljának feltárását határozták meg. A projekt biztosítaná a határokon átnyúló együttműködést a gyakorlati felhasználással kapcsolatos ügyekben, lehetővé téve az új elképzelések megvitatását és kidolgozását.

Mindehhez az elmúlt évben közzétett ajánlati felhívás nyomán az amerikai központú ConsenSys partnerségével látnak hozzá, hivatkozva egyebek mellett a cég szakmai hátterére, a globális blokklánc-ökoszisztémában kiépített kapcsolatrendszerére és vállalkozói szemléletű megközelítésére. A ConsenSys a Európai Bizottság tájékoztatása szerint a szerződés 2018. január 29-i aláírását követően az Uniós Megfigyelőközpont és Fórum működtetése érdekében szoros együttműködésben dolgozik a Bizottság szolgálataival, segítve a megfigyelőközpontot európai célközönségének elérését.

Az EB digitális egységes piacért felelős alelnöke, Andrus Ansip nyilatkozatata alapján az európai szakértelemre és induló vállalkozásokra építve az Uniót olyan, világszinten is vezető régióvá fejlesztenék ezen a területen, amely élen jár a blokklánc-technológia fejlesztése, valamint a kiépítésébe való beruházás terén. A homályos elképzeléseknek némi súlyt ad, hogy a hetedik uniós kutatási keretprogramon és a Horizont 2020 kutatási programokon keresztül akár a 340 millió eurós finanszírozást lengettek be 2020-ig a blokklánc-technológiai projektek számára.

Cloud & big data

E-kereskedelem: naponta egymilliárd forintot költöttünk

A hazai online kiskereskedelem növekedése még mindig háromszor akkora, mint a hagyományosé, de a bővülés üteme már lassul. Azért így is sikerült 365 milliárd forintos forgalmat összehoznia a mintegy 5 ezer webáruháznak.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.