Az autonóm módon közlekedő eszközöket nagyon könnyű zavarba hozni, de ebben az esetben az Uber Eats robotját éppen hogy lehetetlen volt elbizonytalanítani.

A rendőrök elszámoltathatóságával foglalkozó Twitter-csatorna, a Film the Police LA tulajdonosa éppen egy intézkedés helyszínén videózott a Los Angeles-i Hollywood High School környékén, amikor feltűnt neki az Uber Eat autonóm ételszállító robotja. A felvételek tanúsága szerint az önjáró robotja először elbizonytalanodott a sokaságtól és a sárga figyelmeztető szalagtól, de aztán (képletesen) vett egy nagy levegőt, és nekiindult, hogy a legrövidebb úton átvágjon a feltételezett lövöldözés színhelyén.

A Gizmodo beszámolja szerint a robot "agresszívan manőverezett" a szalag körül, amíg egy operatőr fel nem emelte azt, hogy átengedje. A gép ezután átvágott a bűnügyi helyszínen, nem törődve az ott tartózkodó tucatnyi rendőrrel sem, akik éppen az utca túloldalára irányították a tömeget, köztük a gyerekekkel az iskolában tartózkodó szülőkkel, és látszólag nem is tudtak igazán mit kezdeni a dologgal. A Film the Police LA szerint gyakran látni ezeket a robotokat a videók készítése során, ami vicces, de valójában inkább hátborzongató élmény.

A mostani esetben a Serve Robotics, az Uber leányvállalatának eszközéről van szó, amelyet 2021-ben hoztak létre a Postmates egy évvel korábbi felvásárlásanyomán. Az Uber Eats tavaly májusban kezdte meg az autonóm szállítás tesztelését a Serve Robotics által fejlesztett modellekkel Los Angelesben, de az nem derült ki, hogy ebben az esetben a gép valamilyen megrendelés teljesítését végezte-e éppen. A Los Angeles-i Rendőrség (LAPD) egyelőre nem válaszolt a Gizmodo megkeresésére.

Egyre több hasonló esetre számíthatunk

A Serve szóvivője szerint a szokásos eljárás ilyenkor az útvonal megváltoztatása, nem a lezáró szalagok átszakítása, de ebben az esetben a szupervizor úgy értékelhette, hogy továbbirányítják a járművet. Kiderült ugyanis, hogy a kézbesítő robot nem volt teljesen egyedül, amikor átgurult a helyszínen: bár a legtöbb esetben képes önállóan működni, biztonsági megfontolásokból mindig hozzá vannak rendelve az emberi felügyelőkhöz, vagyis a cég szerint a fenti incidens végső soron emberi hiba eredménye.

Ahogy a Gizmodo is megjegyzi, az önvezető technológiák apránként való fejlesztése, illetve az autonóm robotok sikeres integrációja a mostanihoz hasonló baklövésekkel lesz kikövezve, legyen szó az önvezető autókról vagy kereskedelmi drónokról. Tavasszal például az került be a hírekbe, hogy az Egyesült Királyságban egy biciklis kiránduló találta meg a Starship Technologies teljesen eltévedt kiszállító robotját egy erdő közepén, ami jól példázza, hogy az egyre szaporodó autonóm gépek mennyire tanácstalanná válnak a megfelelő helyzetekben.

Egyre többet olvasni olyan robotokról, amelyeken kifogott egy járdaszegély vagy tehervonatok alatt végezték, de beszámoltak már szállodából "megszökött" robotporszívóról, sőt olyan háztartási robotról is, amelyik olyan messzire kalandozott el, hogy a tulajdonosa már plakátokon kért segítséget a megtalálásához. A technológia felhasználása ettől függetlenül hatalmas lökést kapott a világjárvány nyomán, különösen Kínában, ahol hatékony eszközt láttak benne a fertőzésveszély nélküli kiszállítások megoldásában.

Cloud & big data

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.